Προετοιμασία στα σχολεία, με αντιδράσεις

Προετοιμασία στα σχολεία, με αντιδράσεις

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί των λυκείων οφείλουν να βρίσκονται στα σχολεία τους, ώστε να προετοιμαστούν οι χώροι ενόψει της επιστροφής των μαθητών της Γ΄ Λυκείου από την προσεχή Δευτέρα 11 Μαΐου. Το ζήτημα, πάντως, έχει πολλές πτυχές και έχει προκαλέσει αντιδράσεις και πολιτική αντιπαράθεση. Ενδεικτικά, η ΟΛΜΕ διαμαρτύρεται για την οδηγία για ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων, εκπαιδευτικοί αναρωτιούνται πώς θα μεταβούν στα νησιά, οι δήμοι προετοιμάζονται, κάποιοι άλλοι μιλούν για καραντίνα των εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης να ειδοποιήσουν τους διευθυντές σχολείων και τους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας να βρίσκονται στα σχολεία από αύριο. Μάλιστα, κάλεσε και τους καθηγητές των γυμνασίων παρότι τα γυμνάσια θα ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα, στις 18 Μαΐου. Εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί σε μονάδες Ειδικής Αγωγής. Η ΟΛΜΕ αντέδρασε προκηρύσσοντας για αύριο τρίωρη στάση εργασίας, ενώ συμπληρωματικά επιπλέον τρίωρη στάση εργασίας κήρυξαν και οι κατά τόπους ΕΛΜΕ. Η προετοιμασία θα εστιάσει στον καθαρισμό των χώρων και στη νέα διάταξη των τμημάτων, τα οποία θα μοιραστούν στα δύο.

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ενωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε. λέει ότι μόνο ένα μικρό μέρος των σχολείων έχει καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, καθώς στα περισσότερα οι καθαρίστριες (περίπου 8.500) απασχολούνται σήμερα με συμβάσεις μίσθωσης έργου. «Πέρα από τις συνήθεις εργασίες, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συνεχώς (π.χ. πόμολα, κουπαστές, κιγκλιδώματα, βρύσες) με κοινά καθαριστικά, απαιτείται επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (π.χ. μπάλες, σκυτάλες, πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών)» λέει, και καλεί το υπουργείο Εσωτερικών να κάνει προσλήψεις, αλλιώς «εάν αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, λόγω αντικειμενικής στενότητας χρόνου, αποτελεί ικανό λόγο για να μην ανοίξουν τα σχολεία τη φετινή σχολική χρονιά, και να αρχίσει από τώρα η προετοιμασία για την επόμενη».

Από την άλλη, πολλοί δήμοι έχουν αρχίσει τον καθαρισμό των σχολείων (π.χ. σε Γλυφάδα, Βάρη-Βουλιαγμένη) αλλά και άλλοι, της νησιωτικής Ελλάδος, ανησυχούν για την επιστροφή των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Ενδεικτικά, ο Δήμος Φολέγανδρου ζητεί από τους εκπαιδευτικούς «να ταξιδέψουν όσο πιο σύντομα γίνεται για το νησί μας, για να μην έρθουν αμέσως σε επαφή με μαθητές και συναδέλφους», ενώ ο Δήμος Κύθνου σε ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στη σχολική μονάδα του νησιού μας θα επιστρέψουν με βεβαίωση του διευθυντή και θα μπουν σε καραντίνα 14 ημερών. Επιπλέον, γίνονται προσπάθειες σε συνεργασία με τους γιατρούς του νησιού να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό».

Η ΟΛΜΕ από την πλευρά της αντιδρά στη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος για όσους μαθητές απουσιάσουν. «Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει σε άρθρα του Συντάγματος, της ελληνικής νομοθεσίας αλλά και των διεθνών κανονισμών περί προστασίας προσωπικών δεδομένων» ανέφερε, ενώ και ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει την ίδια επιχειρηματολογία.

Τέλος, και η Ομοσπονδία Φροντιστηρίων συστήνει στα μέλη της τη συνέχιση των εξ αποστάσεων μαθημάτων και όχι διά ζώσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή