Αυξημένη κίνηση σχεδόν κατά 80% στις συγκοινωνίες

Αυξημένη κίνηση σχεδόν κατά 80% στις συγκοινωνίες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχυμένη αλλά ελεγχόμενη χαρακτηρίζεται η κίνηση στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού. Στην πλειονότητά τους οι επιβάτες επέδειξαν σύνεση τηρώντας αποστάσεις μεταξύ τους, ενώ ήταν εξοπλισμένοι με μάσκες. Συνολικά εκτιμάται, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ ότι η αύξηση στις επικυρώσεις εισιτηρίων διαμορφώθηκε στο 77% τη Δευτέρα. Αναλυτικά, προχθές καταγράφηκαν 457.000 επικυρώσεις, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα (Δευτέρα 27 Απριλίου) οι επιβιβάσεις περιορίστηκαν στις 258.000.

Οι μετακινούμενοι φαίνεται ότι προτίμησαν τα μέσα σταθερής τροχιάς – κυρίως το μετρό και τον ηλεκτρικό, ενώ ελαφρώς περιορισμένη ήταν η αύξηση στην κίνηση που καταγράφηκε στα λεωφορεία και τρόλεϊ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, προχθές επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) 68,4% περισσότεροι επιβάτες από ό,τι την προηγούμενη Δευτέρα (27/4). Η άνοδος της κίνησης σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ διαμορφώθηκε τη Δευτέρα σε 78,6% σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα, οπότε και ήταν ακόμα σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού.

Βοηθοί επιβατών

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 348.679 επικυρώσεις σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ από 195.261 μία εβδομάδα νωρίτερα και 107.250 επικυρώσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ από 63.697 τη Δευτέρα 27 Απριλίου. Οι βοηθοί επιβατών θα βρίσκονται σε καθημερινή βάση στους 45 κεντρικότερους σταθμούς μετεπιβίβασης (μετρό και λεωφορείων), ενώ η παρουσία τους έχει προγραμματιστεί να διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου.

Οι απολυμάνσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους όπως οι στάσεις των αστικών λεωφορείων, έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις επιδαπέδιες και στα καθίσματα, ώστε να γνωρίζει το επιβατικό κοινό πού επιτρέπεται να καθίσει και πού όχι, ενώ αναμένεται η δρομολόγηση εμβόλιμων οχημάτων και συρμών όταν και όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Σε γραμμές με μεγάλη επιβατική κίνηση, θα προσέρχονται διαδοχικά ένα λεωφορείο αρθρωτό (διπλάσιας χωρητικότητας) και ένα απλό, όπως εξήγησε ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής. Εμβόλιμα δρομολόγια θα προστεθούν σε ώρες αιχμής και στο μετρό. «Αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι οι ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες μεταφοράς επιβατών. Επομένως ας καθυστερήσουμε, προέχει η δημόσια υγεία. Μην μπούμε σε ένα λεωφορείο όταν είναι γεμάτο. Γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να έχουμε έναν υπάλληλο του ΟΑΣΑ ή έναν αστυνομικό σε κάθε λεωφορείο», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών θα έχουν πίστωση για τις ημέρες που δεν τις έχουν χρησιμοποιήσει (κατά τη διάρκεια της καραντίνας) κατά την αγορά της επόμενης κάρτας, ενώ όσοι προμηθευτούν ετήσια κάρτα, θα λάβουν επιπλέον 10% έκπτωση. Για τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΘ, όπου δεν υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί λύση και για το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή