Τα καλά νέα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάκριση καθηγητών, ερευνητών

Οκτώ καθηγητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών περιλαμβάνονται στην κατάταξη «Highly Cited Researchers (h>100)» της Webometrics. Ο πίνακας συντάσσεται δύο φορές κάθε χρόνο, με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων προφίλ καθηγητών και ερευνητών πανεπιστημίων στο Google Scholar, οι οποίοι με το συγγραφικό και ερευνητικό τους έργο έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην επιστήμη διαχρονικά. Οι οκτώ καθηγητές και ερευνητές του ΕΚΠΑ είναι ο Γεώργιος Χρούσος με h-index 190 και 152.817 ετεροαναφορές, ο αείμνηστος Δημήτρης Τριχόπουλος (h-index 156, 103.407 ετεροαναφορές), η Αντωνία Τριχοπούλου (135, 100.600), ο πρύτανης του ιδρύματος Θάνος Δημόπουλος (131, 79.957), ο Χριστόδουλος Στεφανάδης (114, 69.928), ο Γεράσιμος Φιλιππάτος (113, 166.777),  ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος (111, 51.209) και ο Μαρίνος Δαλάκας με h-index 111 και 45.327 ετεροαναφορές. Στην κατάταξη του 2020, εμφανίζονται 4.167 ερευνητές και καθηγητές από όλο τον κόσμο. Πρώτος στον πίνακα είναι ο φιλόσοφος, ψυχολόγος και  καθηγητής του Collège de France Μισέλ Φουκό (1926-1984) με h-index 296 και 1.026.230  ετεροαναφορές.

Οι σημερινοί ήρωες έγιναν κούκλες

Κούκλες για να στηρίξει τους σημερινούς ήρωες, δηλαδή όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού, παρουσίασε η εταιρεία παιχνιδιών Mattel. Με την επωνυμία «#ThankYouHeroes», η σειρά τιμά τους γιατρούς, τους υγειονομικούς και τους οδηγούς ασθενοφόρων. Το σύνολο των εσόδων από την πώληση των νέων παιχνιδιών θα διατεθεί για την πρωτοβουλία «#FirstRespondersFirst», η οποία εγκαινιάστηκε για τη στήριξη των υγειονομικών άμεσης επέμβασης που παραμένουν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Περιήγηση» στο Βρετανικό Μουσείο

Αντιμέτωπο με την πραγματικότητα της COVID-19 και την επιβεβλημένη κοινωνική αποστασιοποίηση, το Βρετανικό Μουσείο προσφέρει πλέον δωρεάν, μέσω του Διαδικτύου, πάνω από το ήμισυ του καταλόγου έργων τέχνης που φιλοξενεί. Περίπου 4,5 εκατομμύρια έργα τέχνης και 1,9 εκατομμύριο φωτογραφίες συμπεριλαμβάνονται στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του μουσείου, καθώς φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης έργων από τη Στήλη της Ροζέτας μέχρι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα λεπτομερούς απόλαυσης και μελέτης των εκθεμάτων. Μάλιστα, η τελευταία εκδοχή του διαδικτυακού καταλόγου του Βρετανικού Μουσείου περιλαμβάνει περισσότερες από 280.000 φωτογραφίες που δίνονται στη δημοσιότητα για πρώτη φορά.

Online συναυλία με τη Δήμητρα Γαλάνη

Με τη Δήμητρα Γαλάνη συνεχίζεται η διαδικτυακή σειρά συναυλιών του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κατά την οποία καλλιτέχνες παρουσιάζουν σε ζωντανή μετάδοση συναυλίες από χώρους του. Αυτή τη φορά, η Δήμητρα Γαλάνη θα επιστρέψει στο ΚΠΙΣΝ το Σάββατο 9 Μαΐου στις 21.00, έπειτα από τη συναυλία που είχε δώσει τον Οκτώβριο του 2017 στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Μαζί της θα είναι ο δεξιοτέχνης στο ούτι και στα παραδοσιακά όργανα Θ. Κωνσταντίνου, καθώς και ο πιανίστας της τζαζ Σπ. Μάνεσης, σε μια συναυλία που αποσκοπεί να γεφυρώσει τις αντιθέσεις των δύο μουσικών κόσμων, οι οποίοι αλληλοσυνδέονται ανταλλάσσοντας στοιχεία και ιδέες.

Δωρεά 500.000 ευρώ στο ΕΣΥ και σε ΜΚΟ

Δωρεά ύψους 500.000 ευρώ στο εθνικό σύστημα υγείας αλλά και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η ActionAid Ελλάς, οι Γιατροί του Κόσμου και η ΙΑΣΙΣ, οι οποίες αναπτύσσουν κοινωνική δράση και συνδράμουν στις προσπάθειες της πολιτείας για την ανακούφιση πολιτών, προσφέρει η Senfluga. Μέσω του δικτύου της εταιρείας κατέστη δυνατή η αγορά 90.000 αδιάβροχων χειρουργικών στολών από την Κίνα, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μαθητικό συνέδριο πληροφορικής

Εκατό προτάσεις θα παρουσιάσουν μαθητές από 70 σχολικές μονάδες κάθε βαθμίδας στο 12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που θα διεξαχθεί διαδικτυακά από τις 12 έως τις 15 Μαΐου. Χωρίζεται σε έντεκα θεματικές συνεδρίες που θα διεξαχθούν μέσα στο τετραήμερο και οι εργασίες αφορούν, μεταξύ άλλων, έναν ρομποτικό σκύλο-φύλακα που με τους αισθητήρες του εντοπίζει κάθε ύποπτη κίνηση ή θόρυβο, ένα αυτόνομο όχημα, έναν εκτυπωτή Braille για όσους έχουν προβλήματα όρασης, ένα έξυπνο θερμοκήπιο, έναν έξυπνο κάδο και ένα φανάρι κίνησης για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το εκθεσιακό μέρος του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου, καθώς απαιτεί τη φυσική παρουσία εκπαιδευτικών και μαθητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή