Προετοιμασία των σχολείων εν μέσω ενστάσεων

Προετοιμασία των σχολείων εν μέσω ενστάσεων

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη μεγάλη μερίδα των εκπαιδευτικών να είναι στις θέσεις τους, άνοιξαν χθες τα γυμνάσια και λύκεια για την προετοιμασία τους εν όψει της υποδοχής των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, την προσεχή Δευτέρα. Δεν έλειψαν, πάντως, οι πολιτικές διαμαρτυρίες συνδικαλιστών και μερίδας εκπαιδευτικών στα σχολεία, και οι καταγγελίες για παρατράγουδα από δημάρχους σε νησιά. Την ίδια στιγμή, για την επιστροφή στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας έστειλε ενημερωτικό υλικό της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας με οδηγίες σε διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές.

Ειδικότερα, το υπουργείο κάλεσε τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς λυκείων και γυμνασίων (παρότι θα υποδεχθούν μαθητές στις 18/5) να βρίσκονται στα σχολεία από χθες, για τον καθαρισμό των χώρων και τη νέα διαμόρφωση των τμημάτων, τα οποία θα μοιραστούν στα δύο.

Πατήστε πάνω στο διαδραστικό γράφημα για να μάθετε πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε τον κορωνοϊό στο σχολείο

Βέβαια, πολλοί εκπαιδευτικοί είναι επιφυλακτικοί ως προς το άνοιγμα των σχολείων φοβούμενοι τους κινδύνους λόγω πιθανής διασποράς του κορωνοϊού. Το ίδιο και η ΟΛΜΕ που χθες είχε κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας. Ωστόσο, τα μηνύματα που ελάμβανε χθες το υπουργείο Παιδείας από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ήταν ότι, σύμφωνα με στελέχη του, η πλειονότητα των διευθυντών και των εκπαιδευτικών προσήλθε στα σχολεία. Η προσέλευση έγινε σε δύο τρίωρες βάρδιες. Σύμφωνα με το υπουργείο, από τους 73.668 εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (πλην ειδικής αγωγής) δηλώθηκαν ότι συμμετείχαν στη χθεσινή στάση εργασίας 276, δηλαδή το 0,37%.

Από την άλλη, πάντως, δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», χθες το πρωί συνδικαλιστές πήγαν σε σχολεία της Αθήνας αναφέροντας στους εκπαιδευτικούς ότι υπάρχει ελλιπής προετοιμασία για το άνοιγμα, αλλά και ενημερώνοντάς τους για τη θέση της ΟΛΜΕ ότι είναι παράνομο να γίνονται μαθήματα στην τάξη και να αναμεταδίδονται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στα σπίτια των μαθητών που απουσιάζουν.

Πάντως, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη άφησε ανοιχτά τα σενάρια, αναφορικά με το ενδεχόμενο βιντεοσκόπησης των παραδόσεων, μετά και τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Θεόδωρος Τσούχλος ανέφερε (ΣΚΑΪ TV) ότι «η υπουργός καλεί τους εκπαιδευτικούς να προσέλθουν σε ομάδες των 30 και 40 ατόμων σε ένα κλειστό χώρο. Μείζον είναι το πρόβλημα με τα ευάλωτα άτομα στο περιβάλλον αρκετών εκπαιδευτικών». Ο κ. Τσούχλος πρόσθεσε ότι δεν έχουν σταλεί οδηγίες στα σχολεία και ότι υπάρχει ζήτημα με εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε νησιά.

Χαρακτηριστικά, το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν δήμαρχοι που δήλωσαν ότι θα τεθούν σε καραντίνα οι αναπληρωτές που από την ηπειρωτική χώρα θα επιστρέψουν στο νησί. Μάλιστα, ο  γραμματέας της ΟΛΜΕ κ. Νίκος Παπαχρήστος χθες κατήγγειλε (ΑΝΤ1) τέτοιες περιπτώσεις. «Οι καθηγητές στοχοποιούνται στην τοπική κοινωνία» τόνισε, προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την επιβολή τέτοιου μέτρου, εκτελώντας χρέη “αντι-Τσιόδρα”».

Στελέχη του υπουργείου έκαναν λόγο στην «Κ» για  «μεμονωμένα περιστατικά», προσθέτοντας ότι υπήρξε συνεργασία με εκπροσώπους της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, και της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής για την προετοιμασία και τον καθαρισμό των σχολείων. Επίσης, χθες εστάλησαν στα σχολεία οδηγίες με 13 υποενότητες. Ενδεικτικά, το ενημερωτικό υλικό περιέχει πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού, τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας τρίτων. Επίσης, υπάρχουν οδηγίες για τη χρήση του σχολικού εξοπλισμού (π.χ. υπολογιστές), για την ενημέρωση και την ψυχολογική στήριξη των εφήβων, και εκπαιδευτικών και ασκήσεις δράσης μαθητών και εκπαιδευτικών σε διάφορες περιπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή