Εντεκα κρούσματα κορωνοϊού σε δομή Ενόπλων Δυνάμεων

Εντεκα κρούσματα κορωνοϊού σε δομή Ενόπλων Δυνάμεων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα συρροή περιστατικών της νόσου COVID-19 σε δομή υγείας καταγράφηκε στη χώρα μας. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, χθες καταγράφηκαν 21 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 εκ των οποίων τα 11 σε δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, και η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι το 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν επηρεάζει τη στρατηγική ως προς τη χαλάρωση των μέτρων, καθώς οι περιπτώσεις συρροής περιστατικών σε συγκεκριμένες εστίες αντιμετωπίζονται από τους ειδικούς επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας ως μόνο μία καταγραφή. Αυτό που θα ανησυχήσει τους ειδικούς και θα σημάνει «συναγερμό», θα είναι μια γενική αύξηση των περιστατικών στην κοινότητα.

36 σε ΜΕΘ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, έως και χθες έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα συνολικά 2.663 περιστατικά της COVID-19. Διασωληνωμένοι σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσηλεύονταν χθες 36 ασθενείς, το 97% των οποίων είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών. Ογδόντα δύο ασθενείς που νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση λόγω κορωνοϊού έχουν εξέλθει από ΜΕΘ. Χθες καταγράφηκε άλλος ένας θάνατος ασθενούς με COVID-19, και ο οποίος ανεβάζει τον αριθμό όσων έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό στη χώρα μας σε 147.

Οπως διευκρίνισε χθες ο κ. Τσιόδρας, η καταγραφή των θανάτων λόγω COVID-19 στην Ελλάδα γίνεται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Δηλαδή όποιος ασθενής είχε θετικό δείγμα για τον κορωνοϊό και κατέληξε καταγράφεται ως θύμα της νόσου. Σύμφωνα με τον καθηγητή, για την καταγραφή οι ειδικοί δεν υπεισέρχονται στο εάν η νόσος έφταιξε ή όχι για τον θάνατο, αν και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς πριν καταλήξουν είχαν την τυπική εικόνα πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας που χαρακτηρίζει την COVID-19. Ο καθηγητής ξεκαθάρισε: «Δεν κρύβουμε θανάτους. Δεν υποκαταγράφουμε θανάτους».

Εως χθες είχαν ελεγχθεί εργαστηριακά για τον κορωνοϊό 87.052 κλινικά δείγματα ασθενών. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι συζητήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διεύρυνση των κριτηρίων εργαστηριακού ελέγχου του κορωνοϊού. Η βασική εισήγηση είναι να ελέγχονται όλα τα «ύποπτα περιστατικά», δηλαδή άτομα που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα της νόσου (βήχας, πυρετός, δύσπνοια, ρίγη, αιφνίδια απώλεια όσφρησης ή γεύσης κ.ά.), ανεξαρτήτως βαρύτητας της λοίμωξης. Επιπλέον, θα ελέγχονται και οι επαφές όσων βρίσκονται θετικοί στον ιό. Στο πλαίσιο της αύξησης των εργαστηριακών ελέγχων στην κοινότητα, εντάσσεται και το πρόγραμμα των κινητών ομάδων υγείας, που ξεκίνησε αρχές της εβδομάδας και βάσει του οποίου είχαν διενεργηθεί το πρώτο 48ωρο περισσότερες από 1.200 δειγματοληψίες σε δομές δήμων με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Οι έλεγχοι στα δείγματα έχουν βγει όλοι αρνητικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή