Στο εδώλιο κατηγορούμενος για γενοκτονία

Στο εδώλιο κατηγορούμενος για γενοκτονία

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 24 Απριλίου, έξι μήνες μετά την έκδοσή του από την Ελλάδα, ο 27χρονος Ιρακινός κάθισε στο εδώλιο του ανώτερου περιφερειακού δικαστηρίου της Φρανκφούρτης. Μετά την εκφώνηση του κατηγορητηρίου προτίμησε να παραμείνει σιωπηλός. Φέρεται να ανήκε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και η υπόθεσή του έχει κεντρίσει το διεθνές ενδιαφέρον. Δικάζεται για τον βασανισμό και τον θάνατο μιας 5χρονης σκλάβας από τη μειονότητα των Γιαζίντι.

Ο δικηγόρος Σερκάν Αλκάν, ένας εκ των συνηγόρων του Τάχα Αλ-Τζουμαϊλί, έχει εκπροσωπήσει στο παρελθόν επαναπατρισθέντες Γερμανούς τζιχαντιστές. «Αυτή η υπόθεση όμως διαφέρει», λέει στην «Κ». «Εκείνοι επέστρεφαν στα σπίτια τους και κατηγορούνταν για τη συμμετοχή τους στο ISIS, όχι για εγκλήματα πολέμου ή για φόνο». Μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο έχουν οριστεί 38 δικάσιμοι και περισσότεροι από 20 μάρτυρες αναμένεται να καταθέσουν. Ο Τάχα υποστηρίζει ότι είναι αθώος.

Η «Κ» είχε παρουσιάσει το παρασκήνιο της σύλληψής του τον Μάρτιο του 2019 στην Κυψέλη από αστυφύλακα του τμήματος Αντιμετώπισης Διεθνούς Τρομοκρατίας, καθώς και άγνωστες πτυχές της ιστορίας του από τον δικαστικό του φάκελο στην Ελλάδα.

Ο Τάχα έφτασε στη Σάμο από τα τουρκικά παράλια στα τέλη Δεκεμβρίου 2018 και όταν μεταφέρθηκε στην ενδοχώρα υπέβαλε αίτηση για πολιτικό άσυλο. Αρχικά έμεινε στη Θεσσαλονίκη και έπειτα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Το παρελθόν του στο ISIS αποκαλύφθηκε μετά τη σύλληψη της πρώην συζύγου του, Γερμανίδας υπηκόου γνωστής ως «Jennifer W.» (οι γερμανικές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει το επώνυμό της). Σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία και οι δύο φέρονται να ήταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους στη Φαλούτζα του Ιράκ. Στις αρχές Ιουνίου του 2015 «αγόρασαν» από στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Συρία μια 44χρονη μαζί με την 5χρονη κόρη της, μέλη της φυλής των Γιαζίντι. Ο Τάχα φέρεται ότι τις κακοποιούσε συστηματικά και προσπαθούσε να τις εξισλαμίσει.

Κατηγορείται ότι ένα πρωί του 2015 έσυρε την 5χρονη στην αυλή του σπιτιού του, σταύρωσε με χειροπέδες τα χέρια της σε ένα παράθυρο και την άφησε εκεί, χωρίς τροφή και νερό, εκτεθειμένη στους 45 βαθμούς Κελσίου να πεθάνει από αφυδάτωση. Αυτή φέρεται ότι ήταν η τιμωρία της επειδή είχε ουρήσει τη νύχτα στο κρεβάτι της.

Ο συνήγορος του Ιρακινού, Σερκάν Αλκάν, υποστηρίζει ότι υπάρχουν κενά στο κατηγορητήριο. «Ακόμη και αν πιστέψουμε τις κατηγορίες, δεν υπάρχουν αποδείξεις για τον θάνατο του κοριτσιού. Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια τι της συνέβη. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα ήταν αδύνατο να πεθάνει από τη δίψα», λέει. «Θα είναι μια μακρά δίκη με πολύπλοκα νομικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν στην πορεία».

Το νήμα που οδήγησε στη σύλληψη του Τάχα ξεδιπλώθηκε όταν η Τζένιφερ εν αγνοία της εκμυστηρεύθηκε σε μυστικό πράκτορα όλα όσα είχαν συμβεί στη Φαλούτζα. Ο Αλκάν θα προσπαθήσει να αμφισβητήσει στο δικαστήριο την ακρίβεια αυτών των πληροφοριών, αλλά και τον τρόπο συλλογής τους. Οπως λέει στην «Κ», θα πρέπει να εξεταστεί εάν αυτά τα στοιχεία αποσπάστηκαν από το FBI με σύννομες πρακτικές. Προτού εκδοθεί στη Γερμανία, τον Ιούνιο του 2019, ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ο Τάχα υποστήριξε ότι είναι αθώος. «Στη Γερμανία κατοικεί η πρώην Γερμανίδα σύζυγός μου, που έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και εάν πάω εκεί θα κινδυνεύσει η ζωή μου», είχε πει. Παρόμοιους ισχυρισμούς φαίνεται ότι θα επαναλάβει και τώρα στη Φρανκφούρτη.

Στο ίδιο γερμανικό δικαστήριο κρίθηκε το 2014 ένοχος για συνέργεια σε γενοκτονία ένας υπήκοος της Ρουάντας. Την κατηγορία της γενοκτονίας αντιμετωπίζει και ο Τάχα. Οι Γιαζίντι, μέλη κουρδικής μειονότητας, υπέστησαν διωγμούς από το ISIS και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μαζικά τις εστίες τους αναζητώντας καταφύγιο και στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή