Επανεκκίνηση στον πολιτισμό: Πότε ανοίγουν θερινά σινεμά, φεστιβάλ και μουσεία

Επανεκκίνηση στον πολιτισμό: Πότε ανοίγουν θερινά σινεμά, φεστιβάλ και μουσεία

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο επανεκκίνησης του πολιτισμού υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας κανονικότητας παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης των μέτρων στήριξης στον χώρο του Πολιτισμού.

Οι αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν στις 18 Μαΐου, την ίδια ημερομηνία που ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, ενώ τα θερινά σινεμά ανοίγουν την 1η Ιουνίου, τα μουσεία στις 15 Ιουνίου και τα πολιτιστικά δρώμενα σε ανοικτούς χώρους αρχίζουν από τις 15 Ιουλίου, όπως ενημέρωσε η υπουργός.

«Θέλουμε ενεργό πολιτισμό με ιδιαίτερη προσοχή. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και από την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης. Κι εδώ η ατομική ευθύνη είναι καθοριστικής σημασίας», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός.

Τα μέτρα υγειονομικής προστασίας

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους, θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις στους επισκέπτες στο 1,5 μέτρο, θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα, όπου υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο θα δίνεται προτεραιότητα και, φυσικά, θα πρέπει να ακολουθούνται τα συνήθη πλέον μέτρα: σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής και εδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού. «Εννοείται ότι ως τις 18 Μαΐου το ΥΠΠΟΑ θα έχει βγάλει όλες τις σχετικές εγκυκλίους και θα έχει προβεί στη σύνταξη των ειδικών πρωτοκόλλων που αφορούν την ασφάλεια χρήσης κάθε αρχαιολογικού χώρου, ιδιαίτερα των πλέον πολυσύχναστων», είπε η κ. Μενδώνη.

Ανάλογα είναι τα μέτρα για τα μουσεία. Οι αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούνται είναι των 2 μέτρων, επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος, θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα κι εδώ ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής και η ειδική διαδικασία ρύθμισης εισόδου και εξόδου του κοινού.

Ως προς τα θερινά σινεμά, το όριο πληρότητας θα είναι στο 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις και η σύσταση όλων των ειδικών κανόνων.

Για τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα θα πρέπει να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις. Σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός και εξαερισμός, όπου αυτό είναι δυνατόν (επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος). Στους κλειστούς χώρους πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις (διάλυμα χλωρίνης 10:1) πριν και μετά το τέλος κάθε πρόβας/γυρίσματος.

Τα είδη ατομικής προστασίας που συστήνεται να χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι είναι προστατευτική μη ιατρική μάσκα, αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα για τα χέρια και προστατευτική προσωπίδα (στις πρόβες). Ειδικοί κανόνες ισχύουν για το μακιγιάζ, το κομμωτήριο, το βεστιάριο και γενικά τον εξοπλισμό τους. Κι εδώ θα υπάρξουν ειδικές εγκύκλιοι.

Ως προς τα ζωντανά θεάματα και δρώμενα, θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Ιουλίου, μόνο σε ανοικτούς χώρους.

– Τα άτομα -με μη ιατρική μάσκα- που μπορούν να βρίσκονται στη σκηνή πρέπει να τηρούν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις, τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

– Όριο πληρότητας 40%, ώστε να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις.

– Η σκηνή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά καθισμάτων. Σε περίπτωση εκδήλωσης όπου το κοινό είναι όρθιο θα πρέπει να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου. Επίσης, ισχύουν κι εδώ η σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος για το κοινό, οι ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες υγιεινής.

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα προσαρμόσει τις δράσεις του αναλόγως και θα εστιάσει στις παραγωγές των κρατικών πολιτιστικών φορέων, ενώ θα αξιοποιήσει και τις νέες τεχνολογίες.

Μέτρα στήριξης

Επίσης, το ΥΠΠΟΑ, σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς του θα διοργανώσει από 15 Ιουλίου ως το τέλος Αυγούστου σε αρχαιολογικούς χώρους, 200 «μικρά» πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία αποτιμώνται περίπου σε 2 εκατομμύρια ευρώ.

Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι θα παραχωρούνται δωρεάν προκειμένου να διευκολύνονται όσοι επαγγελματίες του πολιτισμού θελήσουν να διοργανώσουν εκδηλώσεις στους χώρους αυτούς.

Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα στήριξης σε ανθρώπους του Πολιτισμού, μεταξύ άλλων:

-Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι εργαζόμενοι του χώρου του Πολιτισμού των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε πρόωρα κατά το διάστημα 15/02/20 έως και 29/02/20. Και αυτοί καθίστανται δικαιούχοι των 800 ευρώ μετά τη δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ.

-Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά όσοι απασχολήθηκαν  σε περισσότερους από έναν εργοδότη το διάστημα 15/03/20-20/04/20 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι και 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14ης και 15ης Μαΐου μετά από δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ.  

-Οσοι από 1η Ιουνίου του 2019 έως και 1η Μαρτίου του 2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με έξι μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό,  θα λάβουν επίσης τα 800 ευρώ.

-Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο, ένα σύνολο 24 εκατ. για τους μισθωτούς και τους απασχολούμενους του Πολιτισμού μαζί με όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον κλάδο. 

«Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλαίσιο στήριξης όλων των κλάδων. Δεν υπήρξε εξαίρεση για το παρελθόν ούτε για το παρόν», διευκρίνισε η υπουργός.

Τέλος, όσον αφορά την καλλιτεχνική εκπαίδευση, το ακαδημαϊκό έτος θα παραταθεί έως τις 31.07.20. Θα υπάρξουν εξειδικευμένες ανακοινώσεις για τις πτυχιακές εξετάσεις. Το ΥΠΠΟΑ έχει προχωρήσει στην κτήση λογισμικού τηλε-εκπαίδευσης για τις κρατικές δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και συστήνει τη χρήση του όπου είναι εφικτό. Τα δεδομένα θα αξιολογούνται διαρκώς και το χρονοδιάγραμμα θα αναπροσαρμόζεται αναλόγως. Για κάθε περίπτωση θα ληφθούν εξειδικευμένα μέτρα προστασίας προσωπικού και σπουδαστών.

«Μέχρι σήμερα, σε οικονομική αποτίμηση, η επένδυση στον Πολιτισμό αυτό τον καιρό και η πρόνοια η οποία ελήφθη ήταν σημαντική. Έχουν δεσμευτεί περισσότερα από 100.000 εκατομμύρια ευρώ. Στα οριζόντια μέτρα στήριξης μέχρι σήμερα είναι δεσμευμένα 60 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε αυτούς που δεν έχουν αρχίσει ακόμα να πληρώνονται με το ποσό των 800 ευρώ, άρα δεν έχουν καταγραφεί τα στοιχεία τους στο σύστημα για να μπορέσουμε να τα ανασύρουμε και να τα ανακοινώσουμε. Και στα αναπτυξιακά μέτρα μέχρι σήμερα έχουν δεσμευτεί περισσότερα από 35 εκατομμύρια», σημείωσε η κ. Μενδώνη, καταλήγοντας πως «αν χρειαστεί τον Σεπτέμβριο να υπάρξει και νέο πακέτο αναπτυξιακών μέτρων από το ΥΠΠΟΑ, αυτό θα γίνει».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή