Το ΕΣΡ και ο νόμος περί πολυφωνίας

Το ΕΣΡ και ο νόμος περί πολυφωνίας

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρακτικώς και νομικώς ανεφάρμοστος είναι ο νόμος περί πολιτικής πολυφωνίας (ν. 2328/1995) από τα ΜΜΕ. Την παραδοχή αυτή πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Αθ. Κουτρουμάνος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ελληνικής Βουλής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΡ, για να εφαρμοστεί ένας νόμος δεν αρκεί να είναι προσηκόντως ψηφισμένος και δημοσιευμένος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πρέπει το ουσιαστικό του περιεχόμενο και οι διατάξεις του να είναι και πρακτικώς εφαρμόσιμες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΡ, το συνταγματικό δικαίωμα της πολιτικής πολυφωνίας συγκρούεται με τη δημοσιογραφική ελευθερία. Γι’ αυτό κάθε φορά που το ΕΣΡ έχει επιβάλει κυρώσεις, οι αποφάσεις του καταπίπτουν στη δικαστική οδό που ακολουθεί η σχετική απόφαση. «Είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν, (το ΕΣΡ) επέβαλε διοικητικές κυρώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς για παραβίαση των αρχών της πολιτικής πολυφωνίας», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ωστόσο ότι «σχεδόν καμία από τις αποφάσεις αυτές δεν επιβίωσε του δικαστικού ελέγχου που ακολούθησε». Το ΣτΕ ακύρωσε σχεδόν όλες τις αποφάσεις αυτές και με σχεδόν πανομοιότυπο σκεπτικό. Και σαν να μη φτάνουν τα νομικά εμπόδια, ο πρόεδρος του ΕΣΡ επικαλέστηκε και τεχνικές αδυναμίες ελέγχου της πολιτικής πολυφωνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτροπή ελέγχου της πολυφωνίας στο παρελθόν απασχολούσε πέντε μέλη και σήμερα μόλις ένα.

Η Ειδική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνεδρίασε χθες, έπειτα από αίτημα του τέως προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, ο οποίος στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για χειραγώγηση των ΜΜΕ με διαφημιστικά κονδύλια που οδηγούν σε μονομερή ενημέρωση του ελληνικού λαού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή