Η στρατηγική των μαζικών τεστ

Η στρατηγική των μαζικών τεστ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργαστηριακό έλεγχο για την ανίχνευση του SARS-CoV-2 στο σύνολο των ατόμων που εμφανίζουν συμπτωματολογία ύποπτη για την παρουσία του ιού, αλλά και έλεγχο όσων εργάζονται και φιλοξενούνται σε κλειστές δομές για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, περιλαμβάνουν οι συστάσεις της ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ως προς τη στρατηγική μαζικών ελέγχων που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα για τον έλεγχο της διασποράς της νόσου στην κοινότητα.

Εως και χθες, η επιτροπή δεν είχε καταλήξει πλήρως στα νέα κριτήρια για τον δωρεάν εργαστηριακό έλεγχο ανίχνευσης του ιού. Ωστόσο, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, η βασική εισήγηση είναι ο εργαστηριακός έλεγχος να συνιστάται σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού σε όλα τα άτομα με συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού που είναι συμβατά με τη νόσο –σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας–, δηλαδή, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια, μυαλγίες, πονόλαιμο, κεφαλαλγία και αιφνίδια απώλεια οσμής ή γεύσης. Ιδιαίτερη προτεραιότητα θα δίνεται σε συμπτωματικά άτομα με τα εξής χαρακτηριστικά: σοβαρή λοίμωξη, ηλικιωμένοι ή με υποκείμενα νοσήματα, προσωπικό υπηρεσιών υγείας με συμπτώματα, φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές (οίκοι ευγηρίας, δομές αστέγων, προσφύγων, φυλακές κ.ά.) και προσωπικό υπηρεσιών πρώτης γραμμής για τη λειτουργία του κράτους. Εργαστηριακός έλεγχος θα γίνεται και στις στενές επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ανεξαρτήτως συμπτωμάτων.

Αναφορικά με τον έλεγχο ασυμπτωματικών ατόμων, αυτός θα γίνεται με προτεραιότητα σε προσωπικό και φιλοξενουμένους κλειστών δομών, άτομα που υπόκεινται σε προεγχειρητικό έλεγχο και ασθενείς που πρόκειται να εισαχθούν για νοσηλεία σε κλινικές και τμήματα υψηλού κινδύνου (ήδη έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της επαναφοράς της κανονικότητας στο ΕΣΥ) και σε εγκύους που εισάγονται για τοκετό. Σημειώνεται ότι ήδη οι Κινητές Ομάδες Υγείας έχουν δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση ελέγχων σε κλειστές δομές με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και είναι ενδεικτικό ότι κατά τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας περίπου 20 κινητών ομάδων, από τις 500 που θα λειτουργήσουν συνολικά, είχαν ελεγχθεί 1.200 άτομα.

Η διεύρυνση των κριτηρίων αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των ελέγχων που διενεργούνται στην Ελλάδα –όπου στην πρώτη φάση της επιδημίας επελέγη να ελέγχονται μόνο ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού–, η οποία βρίσκεται πολύ χαμηλά στη σχετική λίστα των χωρών της Ευρώπης. Είναι ενδεικτικό ότι έως και την Τρίτη στην Ελλάδα είχαν διενεργηθεί 83.750 μοριακοί έλεγχοι (PCR) για την ανίχνευση του SARS-CoV-2, δηλαδή 804 τεστ ανά 100.000 πληθυσμού, που ήταν και μια από τις τελευταίες «επιδόσεις» στην Ε.Ε. Αντιθέτως, στην Πορτογαλία, που έχει περίπου ίδιο πληθυσμό με τη χώρα μας, είχαν διενεργηθεί 469.435 τεστ (4.604 ανά 100.000 κατοίκους), στο Βέλγιο 474.160 τεστ (4.091 ανά 100.000) και στη Δανία, που άνοιξε πρώτη και τον «χορό» της χαλάρωσης των μέτρων, 270.680 τεστ (4.091 ανά 100.000 πληθυσμού).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή