Ακρόπολη: νέοι όροι δόμησης

Ακρόπολη: νέοι όροι δόμησης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρόσφατες υποδείξεις του Συμβουλίου της Επικρατείας θα ακολουθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στον επανακαθορισμό των όρων δόμησης στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ακρόπολη. Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, υποσχόμενος ότι οι ρυθμίσεις θα κατατεθούν τον Ιούλιο με Προεδρικό Διάταγμα, άρα θα ελεγχθούν ως προς τη συνταγματικότητά τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας πριν εγκριθούν.

Οι όροι δόμησης στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη ήταν το θέμα που απασχόλησε το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, «η εισήγηση του υπουργείου ήταν το επιτρεπόμενο ύψος να μειωθεί στα 21 μέτρα ή και περισσότερο, με εξαίρεση μια ζώνη κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού, στην οποία το επιτρεπόμενο ύψος μειώνεται στα 27 μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι με τη σημερινή νομοθεσία τα ύψη των κτιρίων μπορούν να φθάσουν μέχρι τα 32 ή και περισσότερα μέτρα». 

Οπως επισημαίνει το υπουργείο, το νέο όριο προφανώς θα αφορά τις νέες οικοδομικές άδειες και δεν θα αφορά αναδρομικά υφιστάμενα κτίρια. Το υπουργείο δεν διευκρίνισε τι θα ισχύσει για τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί, ούτε δημοσιοποίησε την εισήγησή του στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ.

«Η Ακρόπολη είναι η ψυχή μας, το σύμβολο της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο. Αυτό διαφυλάττουμε με τη σημερινή μας εισήγηση στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ», δήλωσε την Πέμπτη ο κ. Χατζηδάκης. «Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που από αυτή τη θέση πολιτικής ευθύνης εισηγούμαι η Ακρόπολη να παραμείνει ψηλά, στο ύψος της». Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος «είναι γενναία γιατί θέτει έπειτα από χρόνια, κανόνες που επιτρέπουν τη δόμηση και ανοίγουν δρόμους ανάπτυξης και επενδύσεων, με σεβασμό στο μνημείο-σύμβολο της χώρας σε όλο τον πλανήτη και με γνώμονα την ισορροπημένη οικοδομική δραστηριότητα», σχολίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), που πρωτοστάτησε μαζί με κατοίκους της περιοχής στον αγώνα ανατροπής των προηγούμενων αποφάσεων για την περιοχή Μακρυγιάννη χαιρέτισε την ανακοίνωση του κ. Χατζηδάκη, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη να αλλάξουν όχι μόνο οι όροι δόμησης αλλά και η χρήσεις γης της περιοχής. «Ευχαριστούμε θερμά τον υπουργό Περιβάλλοντος για τον εποικοδομητικό διάλογο που είχε μαζί μας. Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Αθήνα! Ισως είναι μια ευκαιρία να δώσουμε νέα ζωή σε εγκαταλελειμμένα κτίρια του ιστορικού κέντρου, ώστε να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία ποιότητας», λέει στην «Κ» η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ, Λυδία Καρρά. «Ο περιβάλλων χώρος της Ακρόπολης είναι θέμα εθνικής και διεθνούς σημασίας. Η προστασία του πρέπει να είναι άμεση, ουσιαστική και οριστική, δυναμώνοντας έτσι τον δίκαιο αγώνα της χώρας μας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα».

Οπως επισημαίνει η κ. Καρρά, για την πλήρη προστασία του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου θα πρέπει να αλλάξουν οι χρήσεις γης σε γενική κατοικία, ενώ η χρήση πολεοδομικό κέντρο να παραμείνει μόνο στα Ο.Τ. με πρόσωπο επί της Συγγρού και να μην επιτραπεί αύξηση της κάλυψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή