Νέες κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την επόμενη ημέρα ετοιμάζεται το υπουργείο Υγείας που συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ, η οποία επιταχύνθηκε λόγω επιδημίας. Χθες, η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε στον ορισμό επιστημονικής επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ και με στόχο η χώρα μας να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσον όρο που είναι 12 κλίνες ανά 100.000 πολίτες. Επικεφαλής της επιτροπής αναλαμβάνει η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ στον «Ευαγγελισμό» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «στόχος της επιτροπής είναι η εισήγηση προς το υπ. Υγείας για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με γνώμονα τη λειτουργικότερη δυνατή χωροθέτηση σε υπάρχουσες ή νέες κτιριακές νοσοκομειακές δομές. Ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει την άμεση ενσωμάτωσή τους στο ήδη υπάρχον σύστημα παροχής φροντίδας και αξιοποίησης κλινών ΜΕΘ».

Υπενθυμίζεται ότι τη δημιουργία της επιτροπής είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του στην «Κ» (φύλλο Κυριακής 3/5/2020) ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ο οποίος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο στόχος του υπουργείου είναι να αποκτήσει το ΕΣΥ 1.200 κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον υπουργό, σήμερα είναι στη διάθεση του υπουργείου 1.017 κλίνες εντατικής και συγκεκριμένα 840 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 σε ιδιωτικές κλινικές και 32 σε στρατιωτικά νοσοκομεία. Εκτός από την κ. Κοτανίδου, στην επιτροπή συμμετέχουν οι Απ. Αρμαγανίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας, διευθυντής Β΄ κλινικής Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ στο «Αττικόν», Ελένη Γκέκα, διευθύντρια της ΜΕΘ ΑΧΕΠΑ, Μηλίτσα Μπιτζάνη, συντονίστρια διευθύντρια Α΄ ΜΕΘ Παπανικολάου και Β. Μπέκος διευθυντής ΜΕΘ στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Εν τω μεταξύ, χθες ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας καθηγητής κ. Σωτ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 13 νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Συνολικά ο αριθμός των επιβεβαιωμένων εργαστηριακά περιστατικών της νόσου στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.691. Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονταν έως χθες το απόγευμα 32 ασθενείς. Χθες ανακοινώθηκαν άλλοι δύο θάνατοι λόγω του κορωνοϊού στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της νόσου ανέρχεται πλέον σε 150. Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα τεστ αντισωμάτων σημείωσε ότι αυτά προς το παρόν θα χρησιμοποιούνται μόνο για επιδημιολογικούς λόγους. Οπως είπε χαρακτηριστικά, εάν στους 1.000 πολίτες έχει νοσήσει το 5%, ο έλεγχος με τεστ αντισωμάτων με ευαισθησία (αποτελεσματικότητα είτε προς τα θετικά είτε προς τα αρνητικά αποτελέσματα) 98%, θα δείξει 68 θετικά δείγματα, εκ των οποίων τα 19 θα ήταν λανθασμένα. Αυτά τα 19 άτομα θα νόμιζαν ότι έχουν περάσει τη νόσο και ότι δεν κινδυνεύουν πλέον. Οσο το ποσοστό των ατόμων που έχουν νοσήσει αυξάνεται, θα μειώνονται τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα των τεστ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή