Φόρος τιμής στα θύματα της Marfin

Φόρος τιμής στα θύματα της Marfin

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η εκδήλωση αποκάλυψης της τιμητικής πλακέτας για τους νεκρούς της Marfin, στο κτίριο της οδού Σταδίου, όπου έχασαν τη ζωή τους στις 5 Μαΐου του 2010, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών-έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης (36 ετών) και η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών).

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν συγγενείς των θυμάτων, αλλά και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Φόρος τιμής στα θύματα της Marfin-1

Εμφανώς συγκινημένη κατά την τοποθέτησή της, η κ. Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για «όχι απλώς μια συμβολική χειρονομία διάσωσης της μνήμης τους, αλλά και ένα πρώτο μικρό βήμα για τη δικαίωσή τους».

Φόρος τιμής στα θύματα της Marfin-2

«Η τιμή της μνήμης πολιτών που έχουν πέσει θύματα μίσους και ιδεολογικής βίας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού. Αντιθέτως, πρέπει να μας βρίσκει όλους ενωμένους. Τραγικά γεγονότα σαν και αυτό, είναι ασυμβίβαστα με τη δημοκρατική μας παράδοση και την κοινωνία που οραματιζόμαστε. Ελπίζω και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας», ανέφερε ακόμη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Τιμήσαμε, σήμερα τη μνήμη των τριών συνανθρώπων μας που δολοφονήθηκαν τραγικά πριν δέκα χρόνια σε αυτό εδώ το σημείο. Ο συμβολισμός της κίνησης είναι ξεκάθαρος. “Ποτέ ξανά να μην πέσει η χώρα θύμα του τυφλού διχασμού και της βίας”».

Φόρος τιμής στα θύματα της Marfin-3

«Θα έπρεπε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος να είναι παρών για να στείλουμε ενωμένοι το μήνυμα ότι αφήσαμε αυτές τις δύσκολες εποχές οριστικά πίσω μας. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Κρίμα γιατί πιστεύω ότι αυτό θα ήθελε η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε ο κ.  Μητσοτάκης.

Φόρος τιμής στα θύματα της Marfin-4

Νωρίτερα, ανοίγοντας την τελετή αποκαλυπτηρίων, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης είπε πως «σήμερα όλοι μαζί ανοίγουμε έναν άλλο δρόμο μακριά από την διχόνοια».

Ο κ. Μπακογιάννης έκανε λόγο «για συναισθήματα πικρά» καθώς όπως ανέφερε «δεν μπορούμε ποτέ να τις ξεπεράσουμε αυτές τις απώλειες». Ζήτησε επίσης συγγνώμη «γιατί έπρεπε το αυτονόητο να το έχουμε κάνει εδώ και χρόνια». «Τι ντροπή οι δολοφόνοι να εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι», τόνισε ακόμη. 

Φόρος τιμής στα θύματα της Marfin-5

«Οι ψυχές των θυμάτων θα ζητούν πάντα δικαίωση στην αποκάλυψη και τιμωρία των δραστών, στην ενότητα, ενάντια στην πόλωση και στον διχασμό που γεννά βία. Γι αυτό είμαι εδώ, είναι η θέση της Δημοκρατικής παράταξης», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Υπενθυμίζεται ότι 2,5 περίπου ώρες πριν την εκδήλωση, στεφάνια στο σημείο κατέθεσαν τόσο ο Αλ. Τσίπρας, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας  του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή