Αύξηση αριθμού μισθωμένων ελικοπτέρων Π.Σ.

Αύξηση αριθμού μισθωμένων ελικοπτέρων Π.Σ.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μίσθωση επιπλέον πυροσβεστικών ελικοπτέρων για τη φετινή αντιπυρική περίοδο προχωρεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το αρχηγείο της Πυροσβεστικής. Με απόφαση των κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Λευτέρη Οικονόμου (υπεγράφη την 19η Μαρτίου), ενεργοποιήθηκε ρήτρα στη σύμβαση με τον νατοϊκό οργανισμό NSPA, που προβλέπει την αύξηση του αριθμού των μεσαίου και βαρέος τύπου μισθωμένων ελικοπτέρων.

Η αρχική σύμβαση τέθηκε σε ισχύ το 2019, έχει τετραετή διάρκεια και το αρχικό κόστος αυτής ανερχόταν σε 68 εκατ. ευρώ. Προέβλεπε τη μίσθωση 3 βαρέος τύπου και 7 μεσαίου τύπου ελικοπτέρων, με δυνατότητα μίσθωσης επιπλέον πέντε ελικοπτέρων ανά κατηγορία.

Πέρυσι, πρώτη χρονιά ενεργοποίησης της σύμβασης, στον στόλο της Πυροσβεστικής εντάχθηκαν 12 μεσαίου και 6 βαρέος τύπου ελικόπτερα, ενώ φέτος αποφασίστηκε η μίσθωση επιπλέον τριών βαρέος τύπου ελικοπτέρων.

Στόχος του σχεδιασμού είναι ο χρόνος ανταπόκρισης σε κάθε συμβάν να μην υπερβαίνει τα 30-40 λεπτά.

Στο θέμα της ετοιμότητας της Πυροσβεστικής ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντησή του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και την ηγεσία της Πυροσβεστικής.

Εκτός από τα εναέρια μέσα, η Πυροσβεστική ήδη ενισχύθηκε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και δωρεών με 83 νέα οχήματα, ενώ έως τον Ιούνιο ο συνολικός αριθμός τους θα φτάσει τα 126. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διπλασίασε τον αριθμό των εποχικών πυροσβεστών, επαναφέροντας τους περυσινούς 1.200 και προσθέτοντας επιπλέον 1.300 δασοπυροσβέστες.

Δημιουργήθηκαν επιπλέον δύο αερομεταφερόμενα πεζοπόρα τμήματα που θα σταθμεύουν το ένα στη Σάμο και το δεύτερο στον Αραξο, για να καλύπτουν Αιγαίο και Ιόνιο πέλαγος, αντίστοιχα. Τέλος, το σώμα προχώρησε σε προμήθεια νέων στολών χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Εχουμε περισσότερο προσωπικό φέτος, καλύτερα μέσα ατομικής προστασίας για τους πυροσβέστες μας, καλύτερη οργάνωση των μέσων αεροπυρόσβεσης και καλύτερη συνολική οργάνωση του σώματος, αλλά και της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε κάθε πρόκληση», δήλωσε μεταξύ άλλων χθες ο κ. Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με την ηγεσία της Πυροσβεστικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή