Eστία έντασης στην Κυψέλη

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοδηγούμενος από άτομα που ήθελαν να προκαλέσουν επεισόδια ήταν ο 52χρονος, που με παραπλανητικό τηλεφώνημά του στο «100» παρέσυρε αργά τη νύχτα της Παρασκευής την αστυνομία στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, με τα γνωστά αποτελέσματα. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν αξιωματούχοι σε ΓΑΔΑ και Ασφάλειας Αττικής, που ενεπλάκησαν ενεργά αρχικά στην αντιμετώπιση και εν συνεχεία στη διερεύνηση των επεισοδίων.

Προέκυψε ότι ο 52χρονος, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τηλεφώνησε στην Αμεση Δράση και δήλωσε ότι βρισκόταν τραυματισμένος ύστερα από ληστεία στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, όπου εκείνη την ώρα υπήρχαν συγκεντρωμένα περίπου 200 άτομα. Δήλωσε ψεύτικο όνομα, ωστόσο, χρησιμοποίησε το δικό του, ονομαστικοποιημένο κινητό τηλέφωνο μέσω του οποίου εξάλλου εντοπίστηκε και συνελήφθη. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αστυνομικών, αν και από την πρώτη στιγμή υπήρξαν υποψίες ότι το τηλεφώνημα ήταν παραπλανητικό, αποφασίστηκε να ελεγχθεί.

Αρχικά, δύο αστυνομικοί της Ασφάλειας πήγαν με μηχανή στο σημείο και τηλεφώνησαν στον καταγγέλλοντα ζητώντας του να βγει από τον κόσμο και να κινηθεί προς την άκρη της πλατείας προκειμένου να έρθουν σε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνεννόηση μαζί του. «Ηταν εριστικός, αρνήθηκε να μετακινηθεί ισχυριζόμενος ότι είναι τραυματίας, ενώ μας είπε ότι οι ληστές που τον είχαν τραυματίσει παρέμεναν στην πλατεία», περιέγραψε μιλώντας στην «Κ» πηγή από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Τα στελέχη της ΓΑΔΑ που είχαν την ευθύνη διαχείρισης του περιστατικού εξηγούν ότι οι ένστολοι αστυνομικοί που τελικά πήγαν στο σημείο για να διαπιστώσουν τι είχε συμβεί, δέχθηκαν επιθέσεις με μπουκάλια και άλλα αντικείμενα από τους συγκεντρωμένους. Ξέσπασαν επεισόδια, ενώ επενέβησαν διμοιρίες ΜΑΤ και οι μοτοσικλετιστές της ομάδας «Δράση» (πρώην ΔΕΛΤΑ). Εγιναν 37 προσαγωγές, ενώ πέντε άτομα συνελήφθησαν αντιμετωπίζοντας κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, απείθεια, εξύβριση κ.ά. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε ότι η αστυνομία δεν επενέβη εφαρμόζοντας μέτρα αποφυγής συνωστισμού, κάτι εξάλλου που είχε από την πρώτη στιγμή τονίσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ενας από τους συλληφθέντες κατήγγειλε με κείμενό του στο Διαδίκτυο ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικούς μόλις 30 μέτρα από την είσοδο της πολυκατοικίας του, όπου είχε κατέβει για να δει τι συμβαίνει.

Ο 52χρονος συνελήφθη την Κυριακή. Ανακρινόμενος φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι τηλεφώνησε στην Αμεση Δράση προφασιζόμενος ότι έχει πέσει θύμα ληστείας προκειμένου να προκαλέσει την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. και να απομακρυνθούν τα άτομα που βρίσκονταν συγκεντρωμένα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Ο ισχυρισμός του, πάντως, δεν έπεισε τους αστυνομικούς. Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για ψευδή καταγγελία και χθες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Το βράδυ του Σαββάτου, με αφορμή τα επεισόδια που είχαν προηγηθεί την παραμονή, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ίδια περιοχή με τη συμμετοχή έως και 1.000 ατόμων. Ο μεγάλος αριθμός διαδηλωτών δεν πέρασε απαρατήρητος από τα στελέχη της ΓΑΔΑ.

Μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης άγνωστοι προκάλεσαν φθορές σε βιτρίνες σούπερ μάρκετ και τραπεζών στην Κυψέλη, δίχως πάντως τα επεισόδια να γενικευθούν. Δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. δέχθηκαν στα στενά της Κυψέλης επίθεση με βόμβες μολότοφ χωρίς να τραυματιστούν. Αν και αρχικά υπήρξε υπόνοια ότι έπεσαν εκ νέου θύματα ενέδρας, κάτι τέτοιο σύντομα διαψεύστηκε. Εκείνο που συνέβη είναι ότι πήγαν να ελέγξουν σήμα για συναγερμό στην ίδια περιοχή, δίχως να γνωρίζουν ότι η ειδοποίηση προερχόταν από το σούπερ μάρκετ που λίγα λεπτά νωρίτερα είχαν βανδαλίσει οι ταραξίες. «Η θραύση της βιτρίνας με σφυρί ενεργοποίησε τον συναγερμό», εξήγησε στέλεχος της Ασφάλειας.

Με αφορμή τα παραπάνω γεγονότα, πάντως, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν χθες ότι «στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και την Κυψέλη ευρύτερα έχουν μετακινηθεί ομάδες αναρχικών, μετά την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στα Εξάρχεια». Ακόμα, πρόσθεσαν ότι απαιτείται η ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στην περιοχή προκειμένου «να μη δημιουργηθεί εκεί ένα νέο γκέτο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή