ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο ΕΣΥ επέστρεψαν οι ασθενείς

Στο ΕΣΥ επέστρεψαν οι ασθενείς

Στους προ πανδημίας κορωνοϊού ρυθμούς επανέρχεται η λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Ηδη, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, την προηγούμενη εβδομάδα, πρώτη μετά την επανεκκίνηση των τακτικών χειρουργείων, προγραμματίστηκαν και διενεργήθηκαν περίπου 2.200 χειρουργικές επεμβάσεις στο σύνολο της επικράτειας στο ΕΣΥ, ενώ κανονικά έχουν ξεκινήσει και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Οπως ανέφερε στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς και συντονίστρια διευθύντρια της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής στο «Γ. Γεννηματάς», Ματίνα Παγώνη, «κάποιοι πίστευαν ότι οι πολίτες θα φοβηθούν και δεν θα έρθουν στα νοσοκομεία. Ομως ο κόσμος έχει προβλήματα υγείας και πρέπει να τα λύσει. Από το τηλέφωνο δεν μπορεί να γίνει αυτό».

Περιγράφοντας την εικόνα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ η κ. Παγώνη σημειώνει ότι οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις έχουν ξεκινήσει κανονικά σύμφωνα με τους περιορισμούς του υπουργείου Υγείας που αφορούν τη διενέργεια έως και του 50% των περιστατικών που γίνονταν σε μηνιαία βάση το 2019. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου στο όριο αυτό υπολογίζονται και οι έκτακτες εισαγωγές κατά τις ημέρες εφημερίας, γεγονός που για κάποιες ειδικότητες όπως π.χ. η ορθοπεδική, όπου η πλειονότητα των περιστατικών είναι έκτακτα, το όριο του 50% είναι ακόμα πιο περιοριστικό. «Εμείς έχουμε ζητήσει να αυξηθεί αυτό το ποσοστό στο 70% προκειμένου να εξυπηρετηθούν γρήγορα τα περιστατικά που είχαν αναβληθεί αυτό το διάστημα», επισημαίνει η κ. Παγώνη. «Θέλουμε να έχουμε διεκπεραιώσει αυτά τα περιστατικά έως το τέλος Ιουλίου».

Κανονικά έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα και η λειτουργία των τακτικών πρωινών ιατρείων. Σύμφωνα μάλιστα με την κ. Παγώνη, σε κάποιες περιπτώσεις οι παθολογικές κλινικές των μη COVID-19 νοσοκομείων του ΕΣΥ, είναι σε πληρότητα μεγαλύτερη από αυτήν που ήταν πριν από το «πάγωμα» λόγω της επιδημίας.

Αναφορικά με τη λήψη μέτρων προστασίας, όπως προβλέπει και η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, διενεργείται υποχρεωτικά μοριακός έλεγχος για τον SARS-CoV-2 σε κάθε ασθενή που προγραμματίζεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, στα τακτικά ιατρεία τηρούνται όλες οι οδηγίες για αποστάσεις, χρήση μασκών και υγιεινή των χεριών από προσωπικό και ασθενείς, ενώ έχουν ειδοποιηθεί οι ασθενείς να προσέρχονται στα ιατρεία χωρίς συνοδούς.

Για τις ιδιωτικές κλινικές, και με δεδομένο ότι υπάρχουν καταγγελίες ασφαλισμένων σύμφωνα με τις οποίες πληρώνουν οι ίδιοι τον προεγχειρητικό διαγνωστικό έλεγχο για SARS-CoV-2, αναμένεται εντός των ημερών διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο. Σύμφωνα με αυτή, και όπως σημείωσε προχθές ο κ. Κοντοζαμάνης, εφόσον κάποιος πολίτης προσέρχεται σε ιδιωτική δομή για προγραμματισμένη επέμβαση, μπορεί να κάνει δωρεάν το τεστ σε δημόσια δομή πριν από τον προεγχειρητικό έλεγχο.

Δέκα νέα κρούσματα, κανένας θάνατος

Χωρίς θανάτους από τον κορωνοϊό για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, εξελίσσεται η επιδημία COVID-19 στη χώρα μας. Χθες, ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2. Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου στην Ελλάδα από την αρχή της επιδημίας έως χθες ήταν 2.726. Από αυτά, τα 607 (22,3%) σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.374 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν έως χθες το απόγευμα 32 ασθενείς, ενώ 87 ασθενείς έχουν εξέλθει από μονάδες εντατικής θεραπείας όπου νοσηλεύονταν. Χθες δεν κατεγράφη θάνατος λόγω της νόσου. Συνολικά, στη χώρα μας 151 άτομα έχουν καταλήξει λόγω της COVID-19. Το 93,4% των θυμάτων είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 99.363 κλινικά δείγματα. Υπενθυμίζεται ότι από αυτή την εβδομάδα η ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας  από το υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή.