Διευκόλυνση καταστημάτων εστίασης

Διευκόλυνση καταστημάτων εστίασης

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλασιασμό του εξωτερικού χώρου, πεζοδρομήσεις, μείωση στα δημοτικά τέλη αλλά και αυστηρά πρόστιμα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών, αναφορικά με την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος (ΣΚΑΪ 100,4), η νομοθετική ρύθμιση για τα καταστήματα εστίασης θα περιλαμβάνει πέντε σημεία. Συγκεκριμένα, θα προβλέπει ότι τα καταστήματα που διαθέτουν άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων έχουν τη δυνατότητα, σε συνεργασία με τον αρμόδιο δήμο, να διπλασιάσουν τον χώρο που χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Παράλληλα, εφόσον είναι εφικτή η πεζοδρόμηση χώρων, οι δήμοι θα την αποφασίζουν σε συνεργασία με την αστυνομία, χωρίς όμως να υπάρχουν πρόσθετες κατασκευές ή ηχορρύπανση.

Ως προς τα δημοτικά τέλη, ο επιπλέον χώρος στα καταστήματα εστίασης θα δίνεται χωρίς επιπλέον χρέωση ενώ, στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η επέκταση του χώρου, θα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να μειώσουν τα δημοτικά τέλη έως και 50%.

Η νομοθετική ρύθμιση προσβλέπει στη διευκόλυνση των ιδιο-κτητών καταστημάτων εστίασης, ωστόσο στοχεύει οι όποιες αλλαγές να γίνουν με σεβασμό στους πολίτες. Στην κατεύθυνση αυτή θα προβλέπεται στη ρύθμιση ότι προϋπόθεση για να γίνουν όλες οι παραπάνω αλλαγές – διευκολύνσεις είναι να υπάρχει ανοικτός διάδρομος για τους πεζούς (τουλάχιστον 1.80 μ.) και να μη παρεμποδίζονται η πρόσβαση και η διέλευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Σε περίπτωση παράβασης των προβλεπομένων, οι καταστηματάρχες θα απειλούνται με πρόστιμα αλλά και αφαίρεση άδειας. «Μας ενδιαφέρει να ανοίξουν τα καταστήματα, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να υπάρχει τζίρος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει ανοχή στην αυθαιρεσία. «Θα είμαστε κατηγορηματικοί στη νομοθετική παρέμβαση που θα κάνουμε», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι «η  συζήτηση δεν είναι πώς θα αυθαιρετήσουμε. Η συζήτηση είναι πώς όλοι μαζί θα οργανώσουμε αυτό το καλοκαίρι καλύτερα, τις χωροταξικές δυνατότητες που έχουμε, όχι μόνο στην Αθήνα, νομοθετούμε για όλη την Ελλάδα. Οπου υπάρχουν αυθαιρεσίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως γιατί θα υπάρχει πρόβλεψη ότι θα πληρώνουν πρόστιμα και στη συνέχεια θα αφαιρούνται άδειες».

Οικονομική ενίσχυση

Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών στους δήμους η πρώτη δόση έκτακτης οικονομικής στήριξης για να καλύψουν τις οικονομικές απώλειες που είχαν λόγω κορωνοϊού,  κυρίως από τη μη είσπραξη των ανταποδοτικών τελών.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή της Αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια της κρίσης, σημειώνοντας  ότι «το κράτος είναι εδώ για να στηρίξει την Αυτοδιοίκηση». «Τους δύο μήνες της καραντίνας δείξαμε τον καλύτερο εαυτό μας, δημιουργήθηκε ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης, ενότητας και αλληλεγγύης μεταξύ κράτους και πολιτών την οποία πρέπει να διατηρήσουμε για να πάμε μπροστά και στο επόμενο διάστημα», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή