Πενήντα πιστοί το πολύ στην εκκλησία από την Κυριακή

Πενήντα πιστοί το πολύ στην εκκλησία από την Κυριακή

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως πενήντα πιστοί σε έναν χώρο λατρείας. Αυτό είναι το ανώτερο όριο που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία επιτρέπεται από την προσεχή Κυριακή 17 Μαΐου η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων) με τη συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων. Για το θέμα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος θα στείλει διευκρινιστική εγκύκλιο στις μητροπόλεις.

Ειδικότερα, με βάση την ΚΥΑ, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε χώρο λατρείας καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50.

Μάσκα και αντισηπτικό

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που πρέπει να τηρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ, όπως για παράδειγμα η σύσταση για χρήση μάσκας, η υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού χεριών, ο συχνός καθαρισμός επιφανειών κ.λπ.

Στην ΚΥΑ περιλαμβάνονται επιπλέον συστάσεις που ανταποκρίνονται σε ανάγκες και χαρακτηριστικά επιμέρους θρησκευτικών κοινοτήτων (π.χ. τρόπος εισόδου σε χώρους όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος με υποδήματα).

Σε περίπτωση τέλεσης λειτουργιών ή θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων.

Η ισχύς της ΚΥΑ είναι έως και την 5η Ιουνίου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εύρος των μέτρων από τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας.

Την ίδια στιγμή, χθες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε πικρία για όσα παρουσιάζονται μέσω του Διαδικτύου σε σχέση με τη διακωμώδηση και τον διασυρμό των Ιερών Μυστηρίων, και ιδιαιτέρως της Θείας Ευχαριστίας, «από κάποιους οι οποίοι είτε από άγνοια είτε από συνειδητή απιστία δεν σέβονται και προσβάλλουν βάναυσα τα ιερά και τα όσια, τα δόγματα και τους ιερούς κανόνες της πίστεώς μας» όπως λέει.

Παράλληλα, η ΔΙΣ εκφράζει την αγωνία και τον προβληματισμό της για την καταλληλότητα και τις επιπτώσεις της απόφασης για εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία και την ένταξή της στις νέες θεματικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή