Προαιρετική η ζωντανή μετάδοση μαθημάτων

Προαιρετική η ζωντανή μετάδοση μαθημάτων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προαιρετική αναμένεται να είναι για τους εκπαιδευτικούς η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος από την τάξη για όσους μαθητές απουσιάζουν. Σε αυτό συγκλίνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ύστερα και από τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών για το θέμα, οι οποίες έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο για σήμερα στη 1 μ.μ. από τα Προπύλαια. Αλλωστε, όπως προέκυψε χθες και από τη συνάντηση του προεδρείου της ΔΟΕ με την ηγεσία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ), απαιτείται μελέτη για τον καθορισμό των λεπτομερειών της ζωντανής μετάδοσης του μαθήματος – κάτι που καθιστά ανεφάρμοστη τη ρύθμιση για τη φετινή σχολική χρονιά. Ετσι, η προετοιμασία είναι για την επόμενη, σε περίπτωση λήψης περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Ειδικότερα, η ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, ορίζει τη δυνατότητα, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, ζωντανής μετάδοσης του μαθήματος. Ουσιαστικά κανείς εκπαιδευτικός δεν υποχρεώνεται να κάνει ζωντανή μετάδοση. Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, το ίδιο προβλέφθηκε και για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών κατά τη διάρκεια της δίμηνης καραντίνας και αναστολής της λειτουργίας των σχολείων.

Τους όρους της ρύθμισης θα προσδιορίσει υπουργική απόφαση που δηλώνεται πως θα εκδοθεί εντός της εβδομάδας, ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται από την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα επιστρέψουν στις τάξεις οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου και των γυμνασίων. Οπως ανέφερε, χθες, η ΔΟΕ μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη της ΑΠΠΔ, η έκδοση της απαραίτητης υπουργικής απόφασης δεν μπορεί παρά να καθυστερεί. Συγκεκριμένα, η ηγεσία της ΑΠΠΔ δήλωσε ότι «η έκδοση της υπουργικής απόφασης προϋποθέτει την έκδοση μιας σοβαρής και επιστημονικά τεκμηριωμένης εκτίμησης αντικτύπου, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι η επίμαχη διαδικασία, κατά την άποψη της Αρχής, ενέχει υψηλή επικινδυνότητα. Στο πλαίσιο της συζήτησης, εκτιμήθηκε ότι μια τέτοιας έκτασης μελέτη δεν μπορεί να εκδοθεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός,  στην καλύτερη των περιπτώσεων. Αντίστοιχες, δε, προσπάθειες στην Ισπανία και στην Ιταλία που ξεκίνησαν νωρίτερα δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί λόγω των πολλαπλών τεχνικών και νομικών προβλημάτων που προέκυψαν», όπως ανέφερε η ΔΟΕ.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια θα γίνουν στις 29 Ιουνίου. Για τα λύκεια θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις και οι νυν μαθητές των Πρότυπων Γυμνασίων. Πρόβλεψη που περιλαμβάνεται σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο και έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις μαθητών και γονιών.

Τέλος, η προθεσμία της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης των υποψηφίων για τη συμμετοχή τους στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, είναι έως και 24/5 ημέρα Κυριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή