Η Ελλάδα δεν πρέπει να αρνηθεί το φθηνό χρήμα από τον ESM

Η Ελλάδα δεν πρέπει να αρνηθεί το φθηνό χρήμα από τον ESM

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα δεν πρέπει να πει όχι στο φθηνό χρήμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), επισημαίνει η Citigroup σε νέα έκθεσή της, τονίζοντας πως για τη χώρα τα οφέλη ξεπερνούν το πολιτικό κόστος, το οποίο θα είναι έτσι και αλλιώς περιορισμένο λόγω των πολύ ευνοϊκών όρων που δεν παραπέμπουν σε μνημόνιο.

Οπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, το νέο εργαλείο χρηματοοικονομικής βοήθειας του ESM (PCS) θα είναι μια προληπτική πιστωτική γραμμή διαθέσιμη από την 1η Ιουνίου 2020 έως το τέλος του 2022, για ποσά έως 2% του ΑΕΠ του κάθε κράτους-μέλους της Ευρωζώνης, υπό τον όρο ότι τα κεφάλαια θα χρησιμοποιούνται για άμεσες και έμμεσες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Ενώ οι χώρες-δικαιούχοι δεν θα υποβληθούν σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. Η Κομισιόν δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα επικαιροποιημένες αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, οι οποίες είχαν όλες θετική αξιολόγηση, και αυτό καθιστά όλες τις χώρες επιλέξιμες για το φθηνό χρήμα του ESM.

Χαμηλό επιτόκιο

H Citi τονίζει ότι οι όροι χρηματοδότησης θα είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκοί καθώς τα δάνεια του μηχανισμού θα έχουν διάρκεια έως και 10 χρόνια και θα φέρουν επιτόκιο περίπου 10-15 μονάδες βάσης (0,1%-0,15%), ενώ έως το 15% του συνολικού ποσού που διατίθεται για κάθε χώρα μπορεί να εκταμιεύεται κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citi, η χρήση αυτής της πιστωτικής γραμμής συμφέρει οικονομικά τις εννέα από τις 19 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, με βάση τα τρέχοντα επίπεδα των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων. Η Ελλάδα και η Ιταλία, που έχουν και το υψηλότερο κόστος δανεισμού, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων τους να διαμορφώνονται στο 2,15% και στο 1,86% αντίστοιχα, είναι αυτές που μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο, σε όρους εξοικονόμησης κόστους. Με δεδομένο ότι δεν θα προσφύγουν όλες οι χώρες, καθώς οι αποδόσεις στα 10ετή τους ομόλογα είναι εξαιρετικά χαμηλές ή και αρνητικές, δεν θα χρησιμοποιηθεί ολόκληρο το οπλoστάσιο της πιστωτικής γραμμής του ESΜ που φτάνει τα 240 δισ. ευρώ, και έτσι υπάρχουν περιθώρια να αυξηθεί το ποσό που θα μπορούν να δανειστούν οι χώρες που τη χρησιμοποιούν, σε ένα δεύτερο στάδιο.

Μεγάλη «ανάσα»

Για χώρες όπως η Ελλάδα, το να αντικατασταθούν οι εκδόσεις ομολόγων με τη χρήση αυτής τη πιστωτικής γραμμής (περίπου 3,8 δισ. ευρώ είναι το μερίδιο της Ελλάδας από την PCS, τη στιγμή που ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να αντλήσει τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ περαιτέρω από τις αγορές φέτος, μετά τα 4,5 δισ. που άντλησε από το 15ετές και το 7ετές) είναι επίσης ένα επιπλέον κίνητρο, καθώς θα προσφέρει σημαντική ανακούφιση στην αγορά ομολόγων καθώς και στο αναμενόμενο μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού που προκαλεί η κρίση λόγω της πανδημίας, τονίζει η Citi. Τέλος, όπως αναφέρει, οι πολύ περιορισμένοι όροι που φέρει η πιστωτική γραμμή μειώνουν σημαντικά το πολιτικό κόστος για τις κυβερνήσεις. Το πιο σημαντικό, κατά την άποψη της Citi, είναι πως όσο περισσότερες χώρες προσφύγουν σε αυτήν, τόσο μικρότερο το πιθανό στίγμα και τόσο ισχυρότερο το σήμα μιας συντονισμένης πολιτικής απάντησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή