Εξαρση κρουσμάτων σε οικισμό Ρομά

Εξαρση κρουσμάτων σε οικισμό Ρομά

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρένο στη μετάδοση του ιού στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας επιχειρούν να βάλουν οι Αρχές, θέτοντας σε εφαρμογή σχέδιο ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων με τη λήψη μεγάλου αριθμού δειγμάτων. Συναγερμός σήμανε όταν, την προηγούμενη Τρίτη, από τα 96 δείγματα που εξετάστηκαν στην περιοχή, τα 11 βρέθηκαν θετικά, γεγονός που, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, «δείχνει ότι η καμπύλη εντοπισμού κρουσμάτων COVID-19 ανεβαίνει επικίνδυνα στον συγκεκριμένο πληθυσμό» και απαιτούνται άμεσα μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Χθες ελήφθησαν 652 δείγματα στον οικισμό, προκειμένου να ανιχνευθεί πλήρως η εξάπλωση της νόσου στον πληθυσμό. Τα συγκεκριμένα τεστ θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα, οπότε τα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα. Στο μεταξύ, τα άτομα τα οποία βρέθηκαν θετικά στη νόσο έχουν μεταφερθεί ήδη στην «Αρωγή», τη δομή που  δημιουργήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου να τίθενται σε κοινωνική απομόνωση όσοι εντοπίζονται θετικοί. Ηδη από τη συγκεκριμένη δομή τον τελευταίο μήνα έχουν περάσει περίπου 60 άτομα τα οποία βρέθηκαν θετικά στον ιό, ενώ χθες διέμεναν 15 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας είχαν εντοπιστεί στις 10 Απριλίου 20 κρούσματα του ιού, μετά την ιχνηλάτηση των επαφών ατόμου ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο έχοντας ασθενήσει από COVID-19. Τότε είχε επιβληθεί καραντίνα, είχαν ληφθεί εκατοντάδες δείγματα, ενώ είχαν σημειωθεί και αντιδράσεις από τον πληθυσμό κατά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου. Εκτοτε ο πληθυσμός της περιοχής παρακολουθείται από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και, σύμφωνα με τα στοιχεία, έως χθες, δηλαδή σε διάστημα ενός μηνός, είχαν καταγραφεί 73 κρούσματα. «Πρέπει να επισημάνουμε ότι συνολικά η Θεσσαλία έχει 93 κρούσματα. Παρά το γεγονός ότι στη Νέα Σμύρνη τα κρούσματα είναι αυξημένα, είναι θετικό ότι έχουν εντοπιστεί σε μία περιοχή», τονίζει στην «Κ» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 11 κρούσματα που εντοπίστηκαν την προηγούμενη Τρίτη, τα 7 ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Αιτία μετάδοσης του ιού εκτιμάται ότι είναι η παρουσία όλων σε κηδεία ατόμου ο οποίος έφυγε από τη ζωή αφού κόλλησε κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν βαριά άρρωστος και υπέφερε από υποκείμενα νοσήματα, με αποτέλεσμα ο ιός να επιβαρύνει ιδιαιτέρως την υγεία του.

Η δειγματοληψία χθες πραγματοποιήθηκε από μεικτά συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, της 5ης ΥΠΕ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων προκειμένου να απομακρυνθούν άμεσα όσοι τυχόν βρεθούν θετικοί. Η μέθοδος κοινωνικής απομάκρυνσης  μέσω της μεταφοράς όσων βρίσκονται θετικοί στη δομή «Αρωγή» έχει επιλεγεί δεδομένης της κινητικότητας και του μεγάλου συγχρωτισμού που επικρατεί στους οικισμούς Ρομά.

Για το σχέδιο ενημερώθηκε και ο εισαγγελέας, ενώ τα άτομα που έχουν καθοριστεί ως διαμεσολαβητές –άτομα που έχουν επιλεγεί καθώς χαίρουν εκτίμησης και σεβασμού από την κοινωνία της περιοχής– ενημέρωσαν χθες τους Ρομά για το σχέδιο που θα εφαρμοστεί. Πρόκειται για το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο «Ημέρα 0 Ημέρα 7 Ημέρα 14», που σημαίνει ότι κάθε επτά ημέρες θα λαμβάνονται δείγματα προκειμένου να εκτιμηθεί η καμπύλη εξάπλωσης του ιού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή