Ανησυχία για τις συνθήκες των εξετάσεων οδήγησης

Ανησυχία για τις συνθήκες των εξετάσεων οδήγησης

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σταματώ να κάνω μαθήματα οδήγησης μέχρι να τελειώσει όλη αυτή η ιστορία, γιατί έχω μια έντονη ανασφάλεια» εξηγεί στην «Κ» η 20χρονη Μαρία Αρ., η οποία ξεκίνησε να κάνει μαθήματα οδήγησης πριν από την εμφάνιση της πανδημίας. Η ίδια υποστηρίζει ότι δεν αισθάνεται ασφαλής να βρίσκεται τόσο κοντά στον δάσκαλο οδήγησης και προτιμά να καθυστερήσει την απόκτηση διπλώματος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν, ενώ άλλοι είναι απλώς τόσο προσηλωμένοι στον στόχο που ακούει στο όνομα οδήγηση, που περιμένουν πώς και πώς να ξεκινήσουν τα μαθήματα. «Ορισμένοι μαθητές είναι πιο προσεκτικοί, ενώ άλλοι απλώς ανυπομονούν να δώσουν εξετάσεις» περιγράφει στην «Κ» ο Νίκος Γρέτζελος, πρόεδρος των Εκπαιδευτών Οδήγησης.

Ερωτήματα για τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς που τίθενται από τις αρμόδιες αρχές για τη διεξαγωγή των εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών διατυπώνουν οι εξεταστές, υπάλληλοι της Περιφέρειας. Την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε η λειτουργία των σχολών οδήγησης, ενώ το υπουργείο Υποδομών έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη διεξαγωγής των εξετάσεων με ορισμένους βέβαια περιορισμούς.

Από την πλευρά του, όμως, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (από όπου προέρχονται οι εξεταστές) εκφράζει τις δικές του ανησυχίες για τους περιορισμούς που έχουν τεθεί, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι αίθουσες για τις θεωρητικές εξετάσεις, για παράδειγμα, «είναι συνήθως χώροι χωρίς αερισμό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο περιορισμός κατά 50% της χωρητικότητας των αιθουσών –που έχει επιβληθεί– δεν αρκεί για την ασφάλεια υποψηφίων και εργαζομένων.

«Γιατί στην εγκύκλιο του υπουργείου Υποδομών τίθεται ως απαίτηση η απόσταση μεταξύ των εκπαιδευομένων και μεταξύ εκπαιδευτή και εκπαιδευομένου στις Σχολές/Κέντρα Εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών να μην είναι μικρότερη των δύο μέτρων, ενώ στις δημόσιες υπηρεσίες και στις αίθουσες θεωρητικής εξέτασης το 1,5 μέτρο;» αναρωτιούνται οι εξεταστές. Παράλληλα, εκφράζουν την αντίρρησή τους για το γεγονός ότι στα καταστήματα λιανικής πώλησης τίθεται ως προϋπόθεση ασφαλούς λειτουργίας η ύπαρξη ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφάνειας κύριου χώρου, τη στιγμή κατά την οποία για τις δημόσιες υπηρεσίες απαλείφθηκε αυτός ο όρος από τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Στο μεταξύ, επικρατεί ανησυχία μήπως και οι εξεταστές προχωρήσουν σε κάποια αποχή, γεγονός το οποίο θα βυθίσει τον ήδη ταλαιπωρημένο κλάδο σε συνθήκες ακινησίας. Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί η πολύμηνη αποχή των εξεταστών πριν από περίπου ένα χρόνο. Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Υποδομών στα ερωτήματα των υπαλλήλων της Περιφέρειας, το οποίο υπενθύμισε όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν η δημόσια υγεία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή