500 ασυνόδευτα ανήλικα υποδέχεται η Πορτογαλία

500 ασυνόδευτα ανήλικα υποδέχεται η Πορτογαλία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση της Πορτογαλίας να υποδεχθεί 500 ασυνόδευτα ανήλικα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα επιβεβαίωσε, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, κ. Εντουάρντο Καμπρίτα, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γ. Κουμουτσάκο. Στην Ελλάδα βρίσκονται 5.252 ασυνόδευτα ανήλικα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπ. Μετανάστευσης (στοιχεία τέλος Μαρτίου 2020), εκ των οποίων τουλάχιστον 3.249 παιδιά διαμένουν σε συνθήκες ακατάλληλες ή και επικίνδυνες για την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα. Το 44% αυτών των παιδιών είναι από το Αφγανιστάν, το 22% από το Πακιστάν, το 11% από τη Συρία, ενώ το 24% του πληθυσμού των ασυνόδευτων ανήλικων προέρχεται από άλλες χώρες. Το 93% του πληθυσμού αυτού είναι αγόρια κυρίως έφηβοι. Μόνο το 8,7% των ασυνόδευτων που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι κάτω των 14 ετών.

Η Πορτογαλία προτίθεται να φιλοξενήσει τον μεγαλύτερο έως σήμερα αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη μετεγκατάσταση 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων από την Ελλάδα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιδιαίτερα της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Ylva Johansson, και έως σήμερα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 10 ευρωπαϊκά κράτη.  Η πρώτη ομάδα 25 ασυνόδευτων ανηλίκων θα ταξιδέψει για την Πορτογαλία στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Η διαδικασία καθυστερεί περισσότερο λόγω του κορωνοϊού και των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, ωστόσο έτσι και αλλιώς για να πραγματοποιηθεί μια μετεγκατάσταση απαιτούνται πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Στις 15/4 αναχώρησαν 12 παιδιά για το Λουξεμβούργο, ενώ την αμέσως επόμενη εβδομάδα 50 ασυνόδευτα ανήλικα επιβιβάστηκαν σε πτήση τσάρτερ για να μεταβούν στη Γερμανία. Την προηγούμενη Δευτέρα έφυγαν για τη Μ. Βρετανία 16 ασυνόδευτα ανήλικα, καθώς και 36 ενήλικες, ενώ αύριο αναμένεται να αναχωρήσουν 23 ανήλικα για την Ελβετία όπου θα συναντηθούν ύστερα από μήνες με τις οικογένειές τους.  Τέλος, επικοινωνία με τους πρέσβεις της Σερβίας που επισήμως έχει εκφράσει την πρόθεσή της να φιλοξενήσει 50 ασυνόδευτους ανήλικους, της Λιθουανίας, της Κροατίας, της Βουλγαρίας και της Ιρλανδίας είχε χθες ο κ. Κουμουτσάκος στο πλαίσιο συντονισμού του προγράμματος μετεγκατάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή