ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρίσιμο τεστ για τις παραλίες το Σαββατοκύριακο – Αυστηρά πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τους κανόνες

Κρίσιμο τεστ για τις παραλίες το Σαββατοκύριακο – Αυστηρά πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τους κανόνες

Κρίσιμο αναμένεται να είναι το τεστ που θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο με το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών και τον καύσωνα ρεκόρ που αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα. 

Στις 515 οργανωμένες παραλίες της χώρας ο μέγιστος αριθμός λουομένων θα είναι τα 40 άτομα ανά στρέμμα. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών είναι τα τέσσερα μέτρα και μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών τα δύο μέτρα. Επιτρέπονται έως δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Δύο ξαπλώστρες σε διαφορετικές ομπρέλες θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 1,5 μ.

Κρίσιμο τεστ για τις παραλίες το Σαββατοκύριακο – Αυστηρά πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τους κανόνες-1

Οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές των οργανωμένων παραλιών που δεν θα τηρήσουν τους κανόνες προστασίας κινδυνεύουν με αυστηρά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεών τους που μπορεί να φτάσει τους τρεις μήνες.

Κρίσιμο τεστ για τις παραλίες το Σαββατοκύριακο – Αυστηρά πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τους κανόνες-2

Κρίσιμο τεστ για τις παραλίες το Σαββατοκύριακο – Αυστηρά πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τους κανόνες-3

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στην πρώτη παράβαση των κανόνων, θα επιβληθεί στις επιχειρήσεις πρόστιμο ύψους από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 30 ημέρες. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και η λειτουργία της επιχείρησης αναστέλλεται για 90 ημέρες.

Κρίσιμο τεστ για τις παραλίες το Σαββατοκύριακο – Αυστηρά πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τους κανόνες-4

Σημειώνεται ότι τα κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ στις παραλίες θα πρέπει να λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση συσκευασμένων προϊόντων σε πακέτο take away. Η διάθεση αλκοολούχων ποτών απαγορεύεται, όπως και η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Το προσωπικό πρέπει να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες μετά κάθε πελάτη. Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με την ευθύνη του λουόμενου.

Πάντως, ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο παρατηρήθηκαν έντονα φαινόμενα συνωστισμού στις παραλίες της Αττικής, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού. Το φαινόμενο αναμενόταν να επαναληφθεί και αυτό το Σαββατοκύριακο, εξ ου και οι δήμαρχοι του παραλιακού μετώπου της Αττικής είχαν ζητήσει το άνοιγμα όλου του παραλιακού μετώπου προκειμένου να υπάρξει διάχυση των λουομένων.

Με μέτρα ασφαλείας λειτουργούν ήδη οι παραλίες της Γλυφάδας, καθώς ο δήμος, ο οποίος δεν διαθέτει οργανωμένη πλαζ, έχει τοποθετήσει στις ελεύθερες παραλίες ομπρέλες ανά δέκα μέτρα. Προσεχώς, μάλιστα, ο δήμος αναμένεται να εξοπλιστεί και με δύο drones, που όταν θα βλέπουν τους λουομένους σε κοντινή απόσταση θα τους υπενθυμίζουν ηχητικά ότι θα πρέπει να κρατούν αποστάσεις.