ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επανέναρξη αεροπορικών δρομολογίων

Επανέναρξη αεροπορικών δρομολογίων

Ζεσταίνει τις μηχανές της η αεροπορική βιομηχανία, η οποία ξεκινά τη δραστηριότητά της σταδιακά, ανοίγοντας προορισμούς που είχαν «κλείσει» μέχρι πρότινος λόγω της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει συχνότητες σε υφιστάμενους προορισμούς. Ειδικότερα η Air France αναμένεται να ξεκινήσει τις πτήσεις μεταξύ Παρισιού και Αθήνας στις 23 Μαΐου. Ο Μάιος θα βρει την εταιρεία με δύο συνδέσεις μεταξύ Αθήνας και Παρισιού, ενώ από την 1η Ιουνίου η συχνότητα ανέρχεται σε 3 πτήσεις την εβδομάδα και αυξάνονται σταδιακά μέχρι 22/6. Επιπλέον, από τις 27/6 η Air France επαναφέρει τη σύνδεση με το Ηράκλειο Κρήτης, που είχε εντάξει τα τελευταία χρόνια στο θερινό της πλάνο, προσφέροντας μία εβδομαδιαία πτήση.

Η Austrian Airlines επεκτείνει την αναστολή έως τις 7/6. Η SWISS σχεδιάζει να επαναφέρει τις πτήσεις της για προορισμούς στη Μεσόγειο, ενώ στο πρόγραμμα θα προστεθούν επίσης και μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως Παρίσι, Βρυξέλλες και Μόσχα. Η Eurowings αναμένεται να ανοίξει εντός του μήνα πτήσεις προς Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Κροατία. Η Brussels Airlines σκοπεύει να επαναφέρει τη λειτουργία πτήσεων με μειωμένες συνδέσεις από τις 15/6. Η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Wizz Air σχεδιάζει την έναρξη δρομολογίων από το αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου προς την Πορτογαλία από τις 16/6 και στην Ελλάδα από τον Ιούλιο, με την προϋπόθεση φυσικά της άρσης της απαγόρευσης. Ο προγραμματισμός της εταιρείας θέλει την έναρξη πτήσεων στις αρχές Ιουλίου προς Ζάκυνθο, Ηράκλειο και Ρόδο και στη συνέχεια και σε άλλους προορισμούς. Η Ryanair σκοπεύει να πραγματοποιήσει το 50% των προγραμματισμένων δρομολογίων που είχε σχεδιάσει πριν από την πανδημία για το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα. Φέτος θα λειτουργήσει δύο βάσεις στην Ελλάδα, στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης με 2 αεροπλάνα σε κάθε μία από αυτές. Την Αθήνα με το Τορόντο και το Μόντρεαλ θα συνδέει με καθημερινές απευθείας πτήσεις από τις 25/6  η Air Canada.

Η Aegean προχωρά από τις 18/5 σε ενίσχυση των συχνοτήτων προς Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και από 25/5 προς Ρόδο, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και τους υπόλοιπους προορισμούς του δικτύου εσωτερικού. Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα προχωρήσει και στην επανέναρξη διασύνδεσης με μερικούς βασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βρετανία και την Ολλανδία. Παρατείνεται έως τις 14/6 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία. Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31/5 η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών.