ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιερά Σύνοδος: «Οι κόκκινες γραμμές δεν θα ξεπεραστούν»

Ιερά Σύνοδος: «Οι κόκκινες γραμμές δεν θα ξεπεραστούν»

Αγρυπνος φύλακας των ορίων που θέτει η ορθόδοξη πίστη παραμένει η Εκκλησία της Ελλάδος, δηλώνοντας, ενόψει της από αύριο τέλεσης των θείων λειτουργιών με πιστούς, ότι «οι κόκκινες γραμμές ούτε ξεπεράστηκαν ούτε θα ξεπεραστούν». Η αναφορά αυτή, προς πάσα κατεύθυνση, περιλαμβάνεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος και θα διαβαστεί αύριο, αντί κηρύγματος, στους ναούς.

Ειδικότερα, η ιεράρχες τονίζουν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η συνεργασία με την πολιτεία για τον περιορισμό της πανδημίας «δεν ξεπέρασε τα όρια, τα οποία η ορθόδοξος πίστη και ζωή μας, αλλά και η παράδοσή μας, έχουν θέσει», προσθέτοντας ότι «χάριτι Θεού, παραμένουμε άγρυπνοι φύλακες των ορίων που έθεσε το Πνεύμα το Αγιο, διά των Αποστόλων, των Πατέρων και των Αγίων Συνόδων».

Η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι «η περίοδος που παρήλθε ήταν σκληρή και πικρή για όλους μας» και προτρέπει τους πιστούς σε εφαρμογή όλων των συστάσεων της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, με βάση την ΚΥΑ, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε χώρο λατρείας καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50. Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που πρέπει να τηρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ, όπως για παράδειγμα η σύσταση για χρήση μάσκας, η υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού χεριών, ο συχνός καθαρισμός επιφανειών κ.λπ. Η ΚΥΑ έχει ισχύ έως και τις 5 Ιουνίου και αφορά κάθε είδους λειτουργία ή θρησκευτική τελετή (συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων) με τη συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων.