Προς ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών λόγω καύσωνα τον Μάιο

Προς ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών λόγω καύσωνα τον Μάιο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλοιό ζέστης βρίσκεται η χώρα και ειδικά το νότιο τμήμα της, ενώ η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο αποπνικτική λόγω της άπνοιας που επικρατεί αλλά και του ισχυρότατου επεισοδίου μεταφοράς σκόνης που έχει εκδηλωθεί από την αρχή της εβδομάδας. Σήμερα και μέχρι και τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το θερμόμετρο θα ανέβει στην Αττική και σε άλλες περιοχές στους 38 και 39 βαθμούς Κελσίου τις μεσημεριανές ώρες, ενώ κατά τόπους μπορεί να ξεπεράσει και τους 40 βαθμούς, σε έναν πρώτο και πρώιμο καύσωνα πριν ακόμη μπει το καλοκαίρι. Μάλιστα, το θερμό κύμα είναι από τα πλέον ισχυρά για μήνα Μάιο, με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται σε πολλές περιοχές τα θερμοκρασιακά ρεκόρ προηγούμενων δεκαετιών.

Οπως σημειώνουν σε άρθρο τους οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Α. Καραγιαννίδης, Στρ. Βουγιούκας, Ι. Κωλέτσης και Κ. Λαγουβάρδος, «εξαιρετικά θερμές συνθήκες θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στη χώρα, με το θερμόμετρο να αναμένεται να ξεπεράσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια τμήματα το Σαββατοκύριακο 16-17 Μαΐου. Τέτοιες θερμοκρασίες θα αποτελέσουν ρεκόρ για τις τελευταίες τουλάχιστον δεκαετίες». Στο άρθρο παρατίθεται πίνακας με τις υψηλότερες μέγιστες που έχουν καταγραφεί σε επιλεγμένες περιοχές, σύμφωνα με τους σταθμούς του ΕΑΑ ή της ΕΜΥ. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η υψηλότερη θερμοκρασία τον Μάιο σημειώθηκε στο Αργος και ήταν ίση με 40,2 βαθμούς, ενώ ακολουθούν η Λάρισα με 40 και η Λαμία με 39,6 βαθμούς Κελσίου. Οπως βλέπουμε από τα στοιχεία, οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι κάτι συνηθισμένο για τον Μάιο, εκτός όταν καταγράφονται θερμά κύματα, όπως στις 30 Μαΐου 1969, στις 28-29 Μαΐου 2008 και στις 13 Μαΐου 2017.

Προς ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών λόγω καύσωνα τον Μάιο-1

Οσον αφορά τις θερμοκρασίες της θάλασσας, η εκτίμηση των ερευνητών του Αστεροσκοπείου είναι πως θα είναι κοντά στις κανονικές για την εποχή τιμές και θα κυμαίνονται μεταξύ 18 και 21 βαθμών Κελσίου, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να εντοπίζονται στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και τις χαμηλότερες στο Βόρειο Αιγαίο και στη θάλασσα των Κυθήρων.

Παράλληλα με τις υψηλές θερμοκρασίες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με ένα πολύ σοβαρό επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, το οποίο μάλιστα έχει εκδηλωθεί από τη Δευτέρα. «Ενώ μέχρι και την Πέμπτη τα αιωρούμενα σωματίδια της σκόνης βρίσκονταν σχετικά ψηλά, από την Παρασκευή παρατηρήσαμε το πέπλο της σκόνης να κατεβαίνει πολύ χαμηλά και να φθάνει μέχρι και το έδαφος, εκεί όπου κινούνται και αναπνέουν οι άνθρωποι», λέει στην «Κ» ο καθηγητής στο ΕΜΠ Αλέξανδρος Παπαγιάννης, διευθυντής του Εργαστηρίου Οπτοηλεκτρονικής, Laser και εφαρμογών τους, προειδοποιώντας για επιβάρυνση του αναπνευστικού συστήματος, ειδικά σε μια περίοδο πανδημίας. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Παπαγιάννη, οι συγκεντρώσεις σκόνης θα παραμείνουν πολύ υψηλές μέχρι και τη Δευτέρα, δυσκολεύοντας την αναπνοή και επιδρώντας αρνητικά σε όσους κινηθούν, εργαστούν ή αθληθούν σε ανοικτούς χώρους. Για όλους αυτούς τους λόγους απαιτούνται μέτρα προφύλαξης και μείωσης των εξωτερικών δραστηριοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή