«Τεστ» η επιστροφή σε Γυμνάσια και Λύκεια

«Τεστ» η επιστροφή σε Γυμνάσια και Λύκεια

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ουσιαστικό τεστ της λειτουργίας των σχολείων στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορωνοϊού, για όσο διάστημα απομένει έως τις 12 Ιουνίου αλλά και για την επόμενη σχολική χρονιά, θα γίνει από αύριο. Aυτό, γιατί με βάση το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας καλούνται στα θρανία οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου καθώς και του Γυμνασίου. Θα ανταποκριθούν στην κλήση; Η επιστροφή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου την περασμένη Δευτέρα ήταν… αρκετά μουδιασμένη και με αρκετές απουσίες. Ωστόσο, αυτό δεν προσφέρεται για ακριβή συμπεράσματα αφού παραδοσιακά οι τελειόφοιτοι του Λυκείου αφιερώνουν το διάστημα πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις σε επαναλήψεις στο σπίτι και στο φροντιστήριο, απουσιάζοντας από το σχολείο. Η επιστροφή όλων των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι τεστ και για την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού. Πολλοί γονείς πάντως έχουν αποφασίσει να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Ειδικότερα, σε Γυμνάσια και Λύκεια φοιτούν περίπου 560.000 μαθητές και από αύριο θα πρέπει να βρεθούν στις τάξεις οι μισοί. Και αυτό, γιατί θα ισχύσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την επιστροφή της Γ΄ Λυκείου (ανώτερος αριθμός μαθητών σε αίθουσα οι 15, αποστάσεις μεταξύ των μαθητών, διαφορετικά ωράρια διαλειμμάτων, χρήση αντισηπτικών, συνεχής καθαρισμός αιθουσών κ.λπ.).

Στην κλήση των μαθητών της Γ΄ Λυκείου λίγοι ανταποκρίθηκαν. «Από τους 61 μαθητές της Γ΄ Τάξης, οι 43 δήλωσαν ότι δεν θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα λόγω ύπαρξης στο σπίτι ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Οι δηλώσεις συνεχίστηκαν και σήμερα από γονείς μαθητών των υπολοίπων τάξεων, σε ποσοστό μέχρι στιγμής 20%. Οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους οκτώ σε κάθε τμήμα. Πολλοί γονείς δηλώνουν φόβο και ανασφάλεια, ειδικά για τους υποψηφίους στις Πανελλαδικές, μήπως το παιδί τους μολυνθεί και δεν μπορέσει να εξεταστεί. Μέχρι στιγμής, σε σύνολο 27 εκπαιδευτικών, απουσιάζουν τέσσερις εκπαιδευτικοί – με άδεια ειδικού σκοπού ή για λόγους υγείας. Με την επέκταση των κατηγοριών για ένταξη στις ευπαθείς ομάδες των δημοσίων υπαλλήλων, ενδεχομένως να απουσιάσουν και άλλοι εκπαιδευτικοί. Οι παρόντες εκπαιδευτικοί, αν και στο σύνολό τους άνω των 50 ετών, λαμβάνουν όλα τα μέτρα ασχολούμενοι ακόμα και με την καθαριότητα και την αντισηψία», ανέφερε στην «Κ» η κ. Φιλιώ Καραστάθη, διευθύντρια Λυκείου της Αθήνας.

«Ολες οι ώρες των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων διδάχθηκαν. Από τους μαθητές ήρθαν λίγο περισσότεροι από τους μισούς τις πρώτες δύο ημέρες, με φθίνουσα προσέλευση ακολούθως. Τόσο οι καθηγητές όσο και οι μαθητές ήταν ψύχραιμοι. Από αύριο θα έχουμε μια σφαιρικότερη εικόνα, καθώς θα επιστρέψουν οι μαθητές των μικρότερων τάξεων», προσθέτει από την πλευρά του ο δρ Αγαθοκλής Αζέλης, φιλόλογος στο 7ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων.

Η κ. Μαρίκα Χρυσοβιτσάνου, μητέρα μαθητή Α΄ Γυμνασίου, δεν θα στείλει το παιδί στο σχολείο. «Σε κανονικές συνθήκες, η επόμενη περίοδος είναι της ξενοιασιάς για τους μικρότερους μαθητές. Εχουν φτιάξει το μαθητικό τους προφίλ, έχουν βαθμολογηθεί από τους καθηγητές τους, έχουν σχεδόν διδαχθεί όσα προβλέπονται. Κάποιοι γονείς θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο ξανά πιστεύοντας ότι η κανονικότητα και η ρουτίνα πρέπει να είναι οι τελευταίες εικόνες της φετινής σχολικής χρονιάς, ίσως όχι άδικα. Ωστόσο, όταν επί δύο μήνες ακούμε από την τηλεόραση για την τήρηση κανόνων ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά και όταν υπάρχει κι ένας γονέας ευπαθής, τότε είσαι σίγουρος από την αρχή ότι το παιδί δεν θα επιστρέψει στο σχολείο. Με κάποια μελαγχολία σίγουρα, με πολλή περίσκεψη επίσης. Απλά επιλέγουμε τη λίγο πιο σίγουρη λύση. Φοβόμαστε. Εμπιστευόμαστε τους γιατρούς φυσικά, αλλά ακόμα κι αυτοί μάς είπαν αν υπάρχει κάποιος ευπαθής, μη βιαστείτε», ανέφερε στην «Κ» η κ. Χρυσοβιτσάνου.

Η ζωντανή μετάδοση

Τεστ είναι οι επόμενες ημέρες και για το ζήτημα της μετάδοσης των μαθημάτων από την τάξη. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει αποφασίσει να υπάρξει ζωντανή μετάδοση για όσους μαθητές απουσιάσουν. Η ΟΛΜΕ και μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών θεωρούν τη ζωντανή αναμετάδοση παράνομη, καθώς ισχυρίζονται ότι θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και εκπαιδευτικών, και παιδαγωγικά ανάρμοστη. Παράλληλα, εκτιμούν ότι με την απόφαση για τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη σχολική χρονιά, εάν χρειαστεί η λήψη μέτρων λόγω έξαρσης των κρουσμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή