Λίφτινγκ διαρκείας στο ΟΑΚΑ (φωτογραφίες)

Λίφτινγκ διαρκείας στο ΟΑΚΑ (φωτογραφίες)

6' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταπράσινο, δροσερό, παχύ και μαλακό στο πάτημα, τρίζει κάτω από το παπούτσι. Το χορτάρι στο Ολυμπιακό Στάδιο διανύει την υγιέστερη φάση του. Η αναγκαστική «ξεκούραση» από τις αθλητικές δραστηριότητες το αναζωογόνησε. Ενα από τα πολλά περίεργα του λοκντάουν. Ομως, αυτό το πρωινό δεν είναι τόσο η εικόνα του χλοοτάπητα που χαροποιεί όσο η θέα που αντικρίζουμε από τη σέντρα του γηπέδου. Του επιβλητικού σταδίου των 70.000 θεατών, άδειου, με τον βωμό της ολυμπιακής φλόγας στον έναν του πόλο, θεόρατο κι ασάλευτο. Μια καρφίτσα να πέσει στις εξέδρες θα την ακούσεις.

Σαν καρδιοχτύπι, σαν τον ήχο του τυμπάνου της τελετής έναρξης…

Λίφτινγκ διαρκείας στο ΟΑΚΑ (φωτογραφίες)-1

Κλαδέματα, κουρέματα, απολυμάνσεις, αλλά και το σήμα «είμαστε ζωντανοί» με την τοποθέτηση σημαιών στα κοντάρια! ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

Ο νέος γενικός διευθυντής του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης», Κωνσταντίνος Χαλιορής, παίρνει τον δρόμο προς τη φυσούνα, σαν ξαφνικά να συνειδητοποίησε ότι βρίσκεται «στη σέντρα». Ή σαν απλώς να τελείωσε η ώρα της ανάπαυλας και να πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά. Το έργο που έχει αναλάβει αυτή τη φορά ο 40άρης οικονομολόγος (έχει μεταπτυχιακό στη Βιώσιμη Ανάπτυξη με έμφαση στον Πολιτισμό) είναι τεράστιο. Ολοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τη δουλειά που άφησε στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά, αλλά εδώ είναι ΟΑΚΑ. Μια έκταση 1.180 στρεμμάτων, όπου καθημερινά συρρέουν 12.000-14.000 άνθρωποι. Μόνο το ρεύμα που καταναλώνεται στο ΟΑΚΑ είναι το ίδιο που ξοδεύει ολόκληρος ο… Δήμος της Ι. Π. Μεσολογγίου. «Δεν ξέρεις από πού να το πιάσεις» θα μας πει κάποια στιγμή, ενώ μιλούσαμε για την ανάγκη βαψίματος των εγκαταστάσεων. «Δεν έχει αρχή και τέλος. Ομως, ένα περίεργο πράγμα, το παραμικρό που κάνεις φαίνεται. Αμέσως αλλάζει την εικόνα».

Λίφτινγκ διαρκείας στο ΟΑΚΑ (φωτογραφίες)-2

ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

Ο κ. Χαλιορής ανέλαβε σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία, λίγες ημέρες –τι ημέρες, ώρες!– πριν από το κλείσιμο των εγκαταστάσεων λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας (το ΦΕΚ του διορισμού του δημοσιεύθηκε στις 13/3, ημέρα ανακοίνωσης του γενικού λοκντάουν από την κυβέρνηση).

Βρέθηκε σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό νέο πόστο –με εξαίρεση τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται συστηματικά, το ΟΑΚΑ χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να «ανανήψει»–, αλλά με δραματικά μειωμένα έσοδα λόγω της καραντίνας και σημαντικά μειωμένο αριθμό εργαζομένων λόγω των μέτρων, αλλά και γιατί πολλοί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Το ρήμα που χρησιμοποιούν οι Αγγλοσάξονες για να περιγράψουν την αποφασιστική κατά μέτωπον αντιμετώπιση μιας πρόκλησης είναι «power through».

Λίφτινγκ διαρκείας στο ΟΑΚΑ (φωτογραφίες)-3

ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

Αυτό και έκανε. «Αντί να σβήσουμε τις μηχανές, κάναμε το αντίθετο» λέει ο ίδιος στην «Κ», παρουσιάζοντας με περηφάνια τα αποτελέσματα ακριβώς δύο μήνες μετά. Την ημέρα που βρεθήκαμε στο ΟΑΚΑ ο περιβάλλων χώρος είχε μόλις ανοίξει για το κοινό, ενώ προπονήσεις είχαν ξεκινήσει στα βοηθητικά γήπεδα Κ1 και Κ2 του στίβου, στο ποδηλατοδρόμιο και στα γήπεδα του τένις. Η γενική εικόνα ήταν εμφανώς πιο περιποιημένη. Είχε λίγη περισσότερη «αγάπη» κατά το κοινώς λεγόμενον.

«Ημασταν εδώ με βάρδιες, με το ποσοστό του προσωπικού που προβλεπόταν και καθαρίζαμε, σκουπίζαμε, κάναμε απολυμάνσεις, τα αυτονόητα δηλαδή. Με τις αναποδιές γεννιώνται και ευκαιρίες. Εμείς αυτή την αναποδιά την εκμεταλλευθήκαμε ώστε με τη λήξη του συναγερμού να είμαστε έτοιμοι».

Λίφτινγκ διαρκείας στο ΟΑΚΑ (φωτογραφίες)-4

Πέντε αρχαιολογικούς χώρους περικλείει η εγκατάσταση του ΟΑΚΑ, ενώ αναρίθμητοι είναι και οι θησαυροί στις αποθήκες, όπως η μακέτα του ’79, που μας έδειξε ο Κωνσταντίνος Χαλιορής. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

Οπως και στον Αγιο Κοσμά, έτσι και στο ΟΑΚΑ, ο Κωνσταντίνος Χαλιορής έβαλε αμέσως στο «παιχνίδι» τους γύρω δήμους. «Αύριο (σ.σ. την περασμένη Τετάρτη) με τον Δήμο Αμαρουσίου θα κάνουμε καθαρισμό στη λεωφόρο Κύμης, τις επόμενες ημέρες θα έρθουν συνεργεία του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης και θα κάνουμε αποψίλωση στον περιβάλλοντα χώρο. Οι συνεργασίες είναι το άλφα και το ωμέγα. Με την αστυνομία έχουμε άριστη σχέση και θα γίνονται περιπολίες ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, η Πυροσβεστική επίσης μας βοήθησε να πλύνουμε τους δρόμους με τα οχήματά της. Ολα αυτά με χαροποιούν γιατί δείχνουν ότι κάτι αλλάζει. Και πάνω απ’ όλα αλλάζει η ψυχολογία των εργαζομένων. Ερχονται με άλλη διάθεση». Είναι και ότι βλέπουν έναν διευθυντή «στην πρίζα», να φτάνει 6.30 η ώρα το πρωί και να φεύγει αργά τη νύχτα. «Την Κυριακή το πρωί ήταν εδώ σύσσωμη η υπηρεσία κηποτεχνίας, κούρευαν. Ηταν σημαντικό για αυτούς ότι ήμουν κι εγώ εδώ μαζί τους». Πριν από λίγες ημέρες, ανέβηκε μαζί με συνεργάτες του στη στέγη του Κεντρικού Σταδίου, περπάτησαν μέσα στους σωλήνες της στέγης Καλατράβα. «Ηταν εμπειρία ζωής, αλλά ήθελα να το έχω κάνει. Δεν μπορώ να ζητήσω κάτι από έναν εργαζόμενο που ο ίδιος δεν ξέρω. Ετσι, όταν πω σε κάποιον άλλαξε τη λάμπα εκεί πάνω, θα έχω δει το χάος από κάτω και θα ξέρω ότι δεν είναι απλό αυτό που ζητάω. Εχω πάει στα υπόγεια κάτω από τις πισίνες, εκεί όπου μαζεύονται τα σκουπίδια, παντού. Θέλω όταν ζητήσω κάτι να ξέρω τι είναι αυτό που ζητάω. Πρέπει, πάντως, να πω ότι η ανταπόκριση του προσωπικού είναι πολύ μεγάλη».

Λίφτινγκ διαρκείας στο ΟΑΚΑ (φωτογραφίες)-5

ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

Ανάμεσα στις πρώτες παρεμβάσεις ήταν και η επανατοποθέτηση σημαιών στα κοντάρια τους. «Για μένα η σημαία δείχνει κάτι, ότι ο χώρος είναι ζωντανός». Μάλιστα, τοποθετήθηκε ξανά σημαία στο κοντάρι 23 μέτρων όπου το 2004 ανέμιζε η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων. «Οταν έληξαν οι Αγώνες, κατέβηκε η σημαία και αυτό ήταν. Από το ’04 δεν έχει ξαναμπεί. Οταν βάλαμε εμείς μια σημαία έξι μέτρων, μας πήραν οι περίοικοι και ρώταγαν τι συμβαίνει. Αν υπάρχει κάποια εκδήλωση. Από μια σημαία. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση της χώρας και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη».

Λίφτινγκ διαρκείας στο ΟΑΚΑ (φωτογραφίες)-6

ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Χαλιορής είχε συνεργασία και με το υπουργείο Πολιτισμού, αφού το ΟΑΚΑ περικλείει πέντε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ των οποίων το αντίγραφο του ελληνιστικού αγάλματος γυναικείας θεότητας που βρέθηκε στη ρωμαϊκή δεξαμενή στη Σπύρου Λούη, το εκμαγείο της ταφικής τεφροδόχου του γηπέδου αντισφαίρισης και το τμήμα του ρωμαϊκού πήλινου αγωγού ύδρευσης.

Πολιτιστική διαδρομή

«Ολα αυτά θα τα καθαρίσουμε, θα τα περιφράξουμε, θα βάλουμε σήμανση και θα δημιουργήσουμε μια πολιτιστική διαδρομή». Θησαυρούς φυσικά έχει ανακαλύψει και στις αχανείς αποθήκες του ΟΑΚΑ. Ηδη, μια μακέτα του ολυμπιακού συγκροτήματος του ’79 έχει ανασυρθεί και τοποθετηθεί σε χώρο της εισόδου του κτιρίου διοίκησης. «Ξέρετε ότι από κάτω υπάρχουν όλα τα υλικά της τελετής των Ολυμπιακών Αγώνων; Τα άρματα, όλα είναι εδώ κάτω» λέει, εξομολογούμενος την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας μικρός εκθεσιακός χώρος.

Λίφτινγκ διαρκείας στο ΟΑΚΑ (φωτογραφίες)-7

Στα σύγχρονα επιτεύγματα ανήκει αναμφίβολα το Κλειστό Κολυμβητήριο, που αναμένει να υποδεχθεί τους αθλητές του. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

Τα μικρά, τα αυτονόητα όπως λέει, γίνονται. (Αποσύρθηκαν για παράδειγμα δύο καμένα φορτηγά που παρέμεναν στον χώρο για πάνω από ένα έτος). Αλλά και τα μεγάλα δρομολογούνται. Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη μελέτη για συντήρηση όλων των εγκαταστάσεων, από τη στέγη Καλατράβα μέχρι την τελευταία μικρή αθλητική γωνιά. Στόχος επίσης είναι με διαγωνισμό να υπάρξει εκμετάλλευση των Pavillion (κτίρια για βοηθητικές χρήσεις, γραφεία κ.λπ.) ώστε να ανοίξουν εστιατόρια και καφέ. (Ηδη το ΟΑΚΑ παίρνει ενοίκιο από περίπου 100 μισθωτές, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των εξόδων συντήρησής του). «Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή το ΟΑΚΑ έχει 38 κλειστά εστιατόρια; Δεν υπάρχει κυλικείο για τον επισκέπτη. Αν διψάσεις, δεν έχει νερό να πιεις. Θα μπορούσε να είχε βρύσες τουλάχιστον!».

Το κλάδεμα των δένδρων και το κούρεμα των αγριόχορτων έδωσε μια ανάσα στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά αποκάλυψε διάφορες κακοτεχνίες και καταστροφές. Πολλά από τα διακοσμητικά φώτα έχουν σπάσει, ενώ για άγνωστο λόγο αφαιρέθηκε το τζάμι από τον επιδαπέδιο φωτεινό διάδρομο και γέμισε με χώμα. «Ναι, χρειάζονται πολλά χρήματα για να φτιάξουν όλα, αλλά αν το σκεφθείς δεν είναι δύσκολα αυτά που πρέπει να γίνουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή