Μεγάλη η πίεση της καραντίνας

Μεγάλη η πίεση της καραντίνας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αποδείχθηκε η πίεση που δέχθηκε σημαντικό μέρος των εφήβων κατά την περίοδο του περιορισμού στο σπίτι, η οποία έληξε κι επίσημα με την επαναλειτουργία των σχολείων. Το έλλειμμα σε κοινωνικές επαφές και δραστηριότητες εκτός σπιτιού «καλύφθηκε» κυρίως με υπερβολική χρήση του Διαδικτύου, σε μεγάλο βαθμό από αγόρια. Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώθηκε και στις κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή «ΜΕΥποστηρίζω» (8001180015) της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), οι οποίες τετραπλασιάστηκαν τον Απρίλιο φέτος, σε σχέση με την προ κορωνοϊού περίοδο.

Ηταν οι γονείς που κυρίως τηλεφωνούσαν, αναφερόμενοι στην πλειονότητά τους σε συμπεριφορά εφήβων αγοριών (αναλογία 3:1 σε σχέση με τα κορίτσια) για θέματα που αφορούσαν κυρίως τη δυσλειτουργική χρήση του Διαδικτύου. Υπήρξαν περιπτώσεις αγοριών με συμπεριφορά εξάρτησης από το Διαδίκτυο, που εκφράστηκαν με βία όταν οι γονείς προσπάθησαν να βάλουν όρια, ενώ άλλοι γονείς –συχνότερα κοριτσιών– ανέφεραν υπερβολική χρήση των κοινωνικών δικτύων και απομόνωση, παραμέληση της μελέτης και διατροφικές παρεκτροπές.

«Σε πολλά παιδιά έλειπαν η καθημερινότητα του σχολείου, οι φίλοι τους και η δομημένη καθημερινότητα, ενώ άλλα ανέφεραν ότι τα διαδικτυακά μαθήματα τα δυσκολεύουν και σίγουρα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το μάθημα μέσα στην τάξη. Τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου χρειάστηκε να προσαρμοστούν σε πολλά επίπεδα και να διαχειριστούν τις προκλήσεις της καραντίνας και επιπλέον το άγχος της εξεταστικής περιόδου και της μελλοντικής μετάβασης», λέει στην «Κ» η κ. Αρτεμις Τσίτσικα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ).

Οι κλήσεις έγιναν στη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή «ΜΕΥποστηρίζω» 8001180015, που λειτουργεί καθημερινά 09.00-15.00 στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), στη Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Ψηφιακή πλατφόρμα

Μέσα σε αυτό το δύσκολο σκηνικό, δρόμους διεξόδου στην εφηβική ανάγκη για επικοινωνία και δημιουργία έδωσε και δίνει η πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα youth to youth «we-knowhow.gr», που λειτούργησε με την υποστήριξη της ΕΕΕΙ. Πολλά παιδιά στέλνουν καθημερινά έργα ζωγραφικής, ερωτήσεις, e-mails, κείμενα με απόψεις ή σκέψεις, συμβουλές, γνώμες, φωτογραφίες με σχόλια και επικοινωνούν στα κοινωνικά δίκτυα, μέσα από ένα ιδιαίτερα θετικό περιβάλλον δημιουργικής χρήσης της τεχνολογίας. «Στο we-knowhow.gr υπάρχουν πολλές θεματικές, videos ενημέρωσης με βάση τις ερωτήσεις τους και την επικαιρότητα. Εχει δημιουργηθεί μία μεγάλη παρέα που όλο μεγαλώνει και δυναμώνει, ξεχειλίζει αισιοδοξία και θετική σκέψη», αναφέρεται από τους υπεύθυνους. Είναι χαρακτηριστικό πως την περίοδο του εγκλεισμού επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα 9.085 έφηβοι, αρκετοί από τους οποίους έχουν καθημερινή συμμετοχή και αλληλεπίδραση μέσω Ιnstagram και Facebook (email επικοινωνίας [email protected]).

Στις αναρτήσεις της πλατφόρμας υπάρχει πολύ ενδιαφέρον και συχνά συγκινητικό υλικό, όπως ένα ανώνυμο κείμενο, που συνοδεύεται από μουσική από πιάνο, με μελωδία από την ταινία «Amelie» και περιγράφει ένα τηλέφωνο έφηβης στη γιαγιά του. «Και όσο οι νότες πλημμύριζαν το δωμάτιο γέμισα με εικόνες αγάπης και αναμνήσεις με τη γιαγιούλα μας… Οταν έκλεισα το τηλέφωνο ένιωσα πως είχαμε συνδεθεί δυνατά, είχαμε ζήσει», γράφει η έφηβη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή