Ευνοϊκές ρυθμίσεις στην εστίαση έως και τον Δεκέμβριο

Ευνοϊκές ρυθμίσεις στην εστίαση έως και τον Δεκέμβριο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα παραμείνουν σε ισχύ οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίες κατατέθηκαν εν είδει τροπολογίας στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. Στόχος των ρυθμίσεων είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων, στα καταστήματα εστίασης, από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αποτροπή της πανδημίας του COVID-19.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, δίνεται η δυνατότητα επέκτασης, ατελώς, έως και 100% του κοινόχρηστου χώρου όπου αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα, εφόσον αυτό είναι δυνατόν και υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης ακώλυτης διέλευσης των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι, σε κάθε περίπτωση, κατά την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και οποιωνδήποτε κινητών κατασκευών σκίασης σε κοινόχρηστους χώρους, θα πρέπει να εξασφαλίζεται λωρίδα ελεύθερης όδευσης πεζών τουλάχιστον 1,50 μ.

Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ-μπαρ που επιθυμούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη μόνιμων ή προσωρινών σταθερών κατασκευών, καθώς και η εγκατάσταση ηχείων στον χώρο που παραχωρείται. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους, υπό προϋποθέσεις, να πεζοδρομούν για ορισμένες ώρες, ή και ολόκληρη την ημέρα, συγκεκριμένους δρόμους προκειμένου να δώσουν περισσότερο χώρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε καταστήματα εστίασης ή να δημιουργούν διαδρόμους κίνησης πεζών, ποδηλάτων ή διαδρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Σε περιπτώσεις παραβάσεων, όπως για παράδειγμα αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, επιβάλλονται πρόστιμα ίσα με το ανάλογο τέλος του χώρου της παράνομης χρήσης και, σε περίπτωση υποτροπής, έως και τρίμηνη αφαίρεση της άδειας του καταστήματος και παράλληλη προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του. Για τις περιπτώσεις των καταστημάτων που δεν είναι εφικτή η παραχώρηση επιπλέον χώρου, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να μειώνουν τα τέλη έως και σε ποσοστό 50%.

«Ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η στήριξη των θέσεων εργασίας και των επαγγελματιών. Να συνεχίσουν οι επαγγελματίες του χώρου να έχουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους, να υπάρχουν θέσεις εργασίας και να προσφέρουν υπηρεσίες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών (ΣΚΑΪ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή