Συγκρατημένη αισιοδοξία και plan B

Συγκρατημένη αισιοδοξία και plan B

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τον επόμενο μήνα. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχουμε σαφώς καλύτερη εικόνα για το πώς θα κινηθεί η επισκεψιμότητα. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία τόσο με το υπουργείο Τουρισμού όσο και με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και ελπίζουμε για το καλύτερο. Μας έρχονται κάποιες καλές, αισιόδοξες για το επόμενο διάστημα, ειδήσεις, αλλά είναι νωρίς ακόμη», λέει στην «Κ» ο Παναγιώτης Νταής, πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

Η φετινή θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό. Τα έσοδα του ΤΑΠΑ θα είναι εξαιρετικά μειωμένα –το 2018 οι εισπράξεις από τα εισιτήρια ήταν περίπου 103 εκατ. ευρώ–, και το Ταμείο που χρηματοδοτεί μέσω του ΥΠΠΟ τα μουσεία και τις εφορείες αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα θα χρειαστεί να καταστρώσει plan B. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα έσοδά μας θα είναι περιορισμένα», παραδέχεται ο κ. Νταής.

«Ομως πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα πάει το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου. Ούτως ή άλλως τον Σεπτέμβριο πρέπει να καταθέσουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, οπότε μέχρι τότε θα δούμε ποιο “σενάριο” θα είναι το επικρατέστερο και αναλόγως θα πράξουμε».

Συγκρατημένη αισιοδοξία και plan B-1

Οσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο κ. Νταής τονίζει πώς έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για την ασφαλέστερη πρόσβαση των επισκεπτών στα μνημεία όλης της χώρας. Οσον αφορά τα πωλητήρια, «όπως οφείλαμε εξομοιώσαμε τη λειτουργία τους σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ακολουθούν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Υπάρχει σήμανση και σταθμοί αντισηπτικού υγρού, σε όσα πωλητήρια ήταν εφικτό έχει τοποθετηθεί πλεξιγκλάς και η καθαριότητα στα μνημεία όλης της χώρας γίνεται με μεγαλύτερη συχνότητα». 

Στην Ακρόπολη ξεκίνησε χθες τη λειτουργία του και το αναψυκτήριο, δίνοντας για την ώρα στους επισκέπτες μόνο τη δυνατότητα take away, ενώ από τις 25/5 θα ακολουθηθεί ό,τι προβλέπεται για την εστίαση. Σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς για το άνοιγμα 15 αναψυκτηρίων σε όλη τη χώρα τα οποία παρέμεναν για χρόνια κλειστά, η τρίμηνη προθεσμία για την υπογραφή σύμβασης εξέπνευσε, με το Ταμείο να μην κάνει κάποια κίνηση όπως είχε προδιαγράψει. Ρωτήσαμε τον κ. Νταή αν αυτό σημαίνει ότι θα προτιμηθούν οι απευθείας αναθέσεις. Απάντησε: «Tις επόμενες εβδομάδες θέλουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τους διαγωνισμούς. Αν αυτό γίνει, δεν χρειάζεται να πάμε σε απευθείας αναθέσεις παρά μόνο όπου κρίθηκαν άγονοι οι διαγωνισμοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή