Ετέθη στο αρχείο η έρευνα για τον Λ. Αντωνακόπουλο

Ετέθη στο αρχείο η έρευνα για τον Λ. Αντωνακόπουλο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο αρχείο ετέθη η διοικητική έρευνα εις βάρος του πρώην επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Λεωνίδα Αντωνακόπουλου, και δύο ακόμα υπαλλήλων, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018. Σε δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στο Διαδίκτυο, το Ευρωκοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να τους ενοχοποιούν. «Η αρμόδια αρχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε επισήμως προς τους εν λόγω υπαλλήλους τη λύπη της για την προσβολή της τιμής και της υπόληψής τους, την οποία υπέστησαν εξαιτίας της διαδικασίας αυτής», αναφέρεται.

Τα τρία στελέχη του γραφείου είχαν τον Σεπτέμβριο του 2018 τεθεί σε διαθεσιμότητα ως ύποπτοι για οικονομικές – διοικητικές παρατυπίες. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου Marjory van den Broeke είχε δηλώσει στην «Κ» ότι «υπήρχαν σοβαρές υπόνοιες για ύποπτες οικονομικές συναλλαγές των συγκεκριμένων ατόμων». Είχε συμπληρώσει ότι στη διερεύνηση της υπόθεσης είχε εμπλακεί και η ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης OLAF.  Αφορμή για την έρευνα υπήρξε σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες δεκασέλιδη καταγγελία εις βάρος του κ. Αντωνακόπουλου και των συνεργατών του από υπάλληλο του Ευρωκοινοβουλίου με τον οποίο είχαν έρθει σε αντιπαράθεση. Υπεβλήθη τέλη Μαΐου 2018 στον γ.γ. του Ευρωκοινοβουλίου Κλάους Βέλε, ο οποίος κράτησε μυστική την έρευνα μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου στον κ. Αντωνακόπουλο και στους κ.κ. Χάρη Κούντουρο και Κατερίνα Θεοφιλοπούλου (υπάλληλοι του γραφείου) ανακοινώθηκε ότι τίθενται σε διαθεσιμότητα. Τους απαγορεύθηκε η πρόσβαση στα γραφεία τους στην Αθήνα και στους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές. Ενάμιση χρόνο αργότερα και ενώ στο μεταξύ οι τρεις ελεγχόμενοι είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, η Διεύθυνση Προσωπικού του Ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε επισήμως ότι η υπόθεση τίθεται στο αρχείο «χωρίς περαιτέρω συνέχεια στη διοικητική διαδικασία που είχε κινηθεί εναντίον σας». Στο μεταξύ, ο κ. Αντωνακόπουλος έχει συνταξιοδοτηθεί, ενώ οι άλλοι δύο υπάλληλοι του ελληνικού γραφείου έχουν επιστρέψει στην ενέργεια μετά τη διαθεσιμότητά τους.

Στην επιστολή του προς τον κ. Αντωνακόπουλο που συντάχθηκε στο πλαίσιο «φιλικού διακανονισμού που επετεύχθη» κατόπιν της προσφυγής του στο δικαστήριο, το Ευρωκοινοβούλιο κάνει λόγο για «λυπηρές απροσεξίες που διαπράχθηκαν από αδεξιότητα και προκάλεσαν επιβλαβείς επιπτώσεις εις βάρος σας».

Η OLAF επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε τον φάκελο με τις καταγγελίες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό συνέβη αρκετούς μήνες μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης. Εκτοτε δεν δημοσιοποίησε κάτι σχετικό. Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Αντωνακόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος για την κατάληξη της έρευνας, πρόσθεσε ότι ο φιλικός διακανονισμός επετεύχθη με πρωτοβουλία του Ευρωκοινοβουλίου και χαρακτήρισε την υπόθεση «σκευωρία» που στήθηκε από υπαλλήλους του Ευρωκοινοβουλίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή