Κορωνοϊός: Αργεί η διάθεση αποτελεσματικού εμβολίου

Κορωνοϊός: Αργεί η διάθεση αποτελεσματικού εμβολίου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι, παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα από ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, η διάθεση ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 θα αργήσει εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας πως «ακόμα και να έρθει πιο γρήγορα, δεν θα είναι σε επαρκείς ποσότητες για όλο τον κόσμο». Ο κ. Τσιόδρας μετάφερε την άποψη αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και επιστημόνων ανά τον κόσμο ότι πιθανόν θα χρειαστούν πολλά αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια για την προστασία του πληθυσμού και το τέλος της πανδημίας. «Δεν θα φτάσει ένα, γιατί η παραγωγή του σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θα μπορέσει να καλύψει επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους», τόνισε και πρόσθεσε ότι πιθανότατα η χορήγηση εμβολίου, όταν αυτό εγκριθεί και παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, θα ξεκινήσει από τις ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στα τελευταία δεδομένα του ΠΟΥ, σύμφωνα με τα οποία αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται σε 10 κλινικές μελέτες –εκ των οποίων δύο σε φάση 2, δηλαδή με συμμετοχή μεγάλου αριθμού εθελοντών– οκτώ διαφορετικά εμβόλια με διαφορετικές τεχνολογίες. Σε εξέλιξη είναι επιπλέον 110 προγράμματα ανάπτυξης εμβολίων σε προκλινικό στάδιο έρευνας. Χθες, ανακοινώθηκαν θετικά αποτελέσματα από ένα από τα δοκιμαζόμενα πειραματικά εμβόλια, που φάνηκε να βοηθάει στην ανάπτυξη αντισωμάτων σε όσους τα έλαβαν και μάλιστα σε επίπεδα παρόμοια με τα επίπεδα των αντισωμάτων ασθενών που ανέρρωσαν. Μεγαλύτερες μελέτες στο συγκεκριμένο εμβόλιο αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο σε 600 άτομα. «Εάν πάνε καλά αυτές οι μελέτες, μπορεί να υπάρχει ένα εμβόλιο στο τέλος αυτού του χρόνου ή στις αρχές του άλλου. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, οι προσπάθειες για παραγωγή εμβολίου να μη γίνονται βιαστικά», τόνισε.

Χθες ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε τέσσερα νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών να είναι 2.840. Σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 22 ασθενείς με COVID-19, δηλαδή δύο λιγότεροι σε σχέση με προχθές. Χθες δεν καταγράφηκε θάνατος λόγω της νόσου. Ο αριθμός των κλινικών δειγμάτων που έχουν ελεγχθεί συνολικά ανέρχεται σε 136.001. Τέλος, συμφωνία συνεργασίας για διενέργεια διαγνωστικών τεστ για την COVID-19 σε μικρά και απομονωμένα νησιά του Αιγαίου συνήψε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας με τη «Σύμπλευση ΑΜΚΕ». Η «Σύμπλευση», με τα φουσκωτά και τα πληρώματά της, θα μεταφέρει τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ από την Αττική σε κάθε νησί που θα αποφασιστεί, για τη διενέργεια τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού σε ευπαθείς ομάδες. Η πρώτη δράση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, σε Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο και Σίκινο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή