Ανθεί ξανά η «μαύρη ανακύκλωση»

Ανθεί ξανά η «μαύρη ανακύκλωση»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτιά ξέσπασε χθες τα ξημερώματα σε μονάδα ανακύκλωσης στη Μάνδρα. Ηταν η δεύτερη σε διάστημα λίγων ημερών, μετά αντίστοιχο συμβάν την προηγούμενη Πέμπτη στον Ασπρόπυργο. Οι δύο υποθέσεις δεν συνδέονται (πιθανότατα καμία από τις δύο δεν οφείλεται σε εμπρησμό σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία), ωστόσο τις ημέρες αυτές στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει μια άλλη… αναζωπύρωση, αυτή της καύσης λάστιχων για την εξαγωγή μετάλλων, μια όχι μόνο παράνομη αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική. Η περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής ζητεί επιτακτικά τη δημιουργία αστυνομίας περιβάλλοντος για τις περιπτώσεις αυτές.

Η χθεσινή φωτιά ξεκίνησε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΑΚ Group, η οποία ασχολείται με την ανακύκλωση σιδήρου και μετάλλων. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε υπολείμματα της επεξεργασίας των μετάλλων τα οποία βρίσκονταν στον αύλειο χώρο της, αλλά χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής δεν επεκτάθηκε στα παρακείμενα κτίρια της μονάδας. Τελικά η φωτιά ετέθη υπό πλήρη έλεγχο περίπου στις 11 το πρωί, αλλά δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμειναν στο σημείο υπό τον φόβο αναζωπύρωσης.

Στον Ασπρόπυργο

Ηταν το δεύτερο περιστατικό σε διάστημα μιας εβδομάδας: την προηγούμενη Πέμπτη ξέσπασε πυρκαγιά σε μονάδα ανακύκλωσης στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, η οποία κατασβέστηκε χωρίς να προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Και στις δύο περιπτώσεις τα αίτια ερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής, ωστόσο δεν υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις εμπρησμού, ούτε κάποια σύνδεση ανάμεσα στα δύο περιστατικά.

Το τελευταίο διάστημα όμως έχει ανθήσει στην ευρύτερη περιοχή και πάλι το κύκλωμα της «μαύρης ανακύκλωσης», αυτής που προέρχεται από παράνομη επεξεργασία διαφόρων υλικών που συγκεντρώνουν ρακοσυλλέκτες. «Από την προηγούμενη Τετάρτη στον Ασπρόπυργο ομάδες καίνε λάστιχα για να πάρουν τα μέταλλα που έχουν μέσα. Από τη στιγμή που τελείωσε η καραντίνα έχουμε και πάλι τέτοια περιστατικά. Η κατάσταση στην πόλη γίνεται αποπνικτική, δεχόμαστε συνέχεια εκκλήσεις από κατοίκους», λέει στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος. «Είναι πραγματικά παράλογο, οι άνθρωποι αυτοί θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, των παιδιών τους αλλά και τη ζωή των υπολοίπων αναπνέοντας όλες αυτές τις τοξικές ουσίες. Και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Ολος ο Ασπρόπυργος και η περιοχή κοντά στη Φυλή έχουν γεμίσει με μπάζα πεταμένα στους δρόμους. Από τη στιγμή που η χωματερή στη Φυλή σταμάτησε να δέχεται μπάζα, πολλοί ασυνείδητοι τα ξεφορτώνουν εδώ κι εκεί, στο πλάι του δρόμου ή σε χωράφια. Δεν υπάρχει τρόπος αυτή η κατάσταση να ελεγχθεί, οι υπηρεσίες μας είναι υποστελεχωμένες, οι δήμοι δεν έχουν δυνατότητες. Κατά τη γνώμη μου η μόνη λύση είναι να δημιουργηθεί επιτέλους μια αστυνομία περιβάλλοντος, με έδρα τη Δυτική Αττική όπου βρίσκονται πάρα πολλές βιομηχανίες και τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι μεγάλα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή