Διαμαρτυρίες για σύννεφα σκόνης σε χωριό της Μήλου

Διαμαρτυρίες για σύννεφα σκόνης σε χωριό της Μήλου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύννεφα σκόνης τύλιξαν της προηγούμενες ημέρες το γραφικό χωριό Απολλωνία στη βορειοδυτική Μήλο. Αιτία, όπως υποστηρίζουν κάτοικοι της περιοχής, η φόρτωση υλικών από τα λατομεία του νησιού χωρίς τη λήψη κανενός μέτρου. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, ενώ κατά την άποψη του δήμου οι διαμαρτυρίες εξυπηρετούν τοπικά συμφέροντα.

Oπως και σε άλλα νησιά στα οποία υπάρχει λατομική δραστηριότητα, έτσι και στη Μήλο οι κάτοικοι είναι χωρισμένοι στα δύο: σε εκείνους που θεωρούν ότι η λατομική δραστηριότητα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας του νησιού και μέρος της σύγχρονης ιστορίας του και σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι το διακύβευμα για την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τον τουρισμό είναι δυσανάλογα μεγάλο. Τις τελευταίες ημέρες η «Κ» έγινε παραλήπτης καταγγελιών από κατοίκους του χωριού Απολλωνία, ότι κατά τη διαδικασία φόρτωσης υλικών (περλίτη ή μπετονίτη) στην περιοχή Βούδια, σηκωνόταν για ώρες ένα σύννεφο σκόνης που έφθασε μέχρι το χωριό. Οι κάτοικοι εκφράζουν την αγωνία τους για την επίδραση της λεπτόκοκκης σκόνης στην υγεία τους.

Ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, θεωρεί ότι οι διαμαρτυρίες αυτές είναι κακόβουλες. «Σε ένα νησί που έχει εξορυκτική δραστηριότητα, κατά τη φόρτωση θα υπάρχει σκόνη, δηλαδή ό,τι υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό δεν αλλάζει. Οι καταγγελίες αυτές γίνονται από συγκεκριμένες πλευρές, που εξυπηρετούν τοπικά συμφέροντα. Γενικά η διαχείριση της εξορυκτικής δραστηριότητας έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και η όχλησή της είναι ελάχιστη».

Από την πλευρά της η εταιρεία IMERYS (πρώην S&B) υποστηρίζει ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. «Η ποσότητα εκπομπής σκόνης που παρατηρήθηκε κατά τη φόρτωση περλίτη στην περιοχή Αμπουρδεκτάκι της Μήλου την Κυριακή 17.05.2020, αποτέλεσε ένα στιγμιαίο και μεμονωμένο περιστατικό, που οφείλεται καθαρά σε αστοχία της ροής του υλικού από τα σιλό προς το σύστημα φόρτωσης του πλοίου», σημειώνοντας ότι έχει επενδύσει το 2012-2019 περίπου 500.000 ευρώ για τη βελτίωση των επιδόσεών της στη συγκεκριμένη σκάλα φόρτωσης. «Η Imerys και η Μήλος είναι δύο έννοιες ταυτόσημες για πάνω από 85 χρόνια. Αποτελούμε εδώ και δεκαετίες αναπόσπαστο μέλος της κοινωνίας της Μήλου την οποία και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Σε ό,τι αφορά περιβαλλοντικά ζητήματα η εταιρεία μας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη με δεδομένο ότι η σχέση περιβάλλοντος και εταιρείας είναι ζωτική και αυτό φαίνεται στην πράξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή