Κορωνοϊός: Αποφυγή πολυκοσμίας, κλειστών χώρων

Κορωνοϊός: Αποφυγή πολυκοσμίας, κλειστών χώρων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα παραμένει η κυκλοφορία του κορωνοϊού στη χώρα μας, η οποία δεν φαίνεται προς το παρόν να επηρεάζεται από τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, χθες καταγράφηκαν τρία νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών που έχουν δηλωθεί στη χώρα μας ανέρχονται σε 2.853. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ήταν χθες το απόγευμα 21, και 98 ασθενείς της COVID-19 έχουν εξέλθει των μονάδων εντατικής θεραπείας. Χθες καταγράφηκαν δύο επιπλέον θάνατοι από τον κορωνοϊό. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της νόσου ανέρχεται πλέον σε 168, εκ των οποίων το 94% είχε υποκείμενα νοσήματα ή ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω.  «Παραμένει εξαιρετικά σημαντικό και αυτή την περίοδο που εμείς καταγράφουμε μικρότερη κυκλοφορία του ιού, ενώ άλλες χώρες ακόμα στενάζουν, να τηρούμε μέτρα απόστασης και να αποφεύγουμε την πολυκοσμία και τους κλειστούς χώρους», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, μεταφέροντας και τις εκτιμήσεις αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Λοιμώξεων για επάνοδο του ιού με ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Οι κλειστοί χώροι

Ο κ. Τσιόδρας εστίασε ιδιαίτερα στους κλειστούς χώρους με συνωστισμό, σημειώνοντας ότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι το 99,7% των μεταδόσεων της νόσου φαίνεται να συμβαίνει εκεί και αποδίδεται σε φαινόμενα υπερμετάδοσης σε κλειστούς χώρους. Ανέφερε τα παραδείγματα νυχτερινών κέντρων στη Νότια Κορέα, κρουαζιερόπλοιων, κατοικιών μεταναστών στη Σιγκαπούρη, εργοστασίων επεξεργασίας κρέατος στις ΗΠΑ, νοσοκομείων, οίκων ευγηρίας, και τόνισε, «υπολογίζεται ότι δεν χρειάζεται να είναι πολλοί οι μολυσμένοι σε αυτούς τους χώρους. Περίπου το 80% των λοιμώξεων μπορεί να προκαλείται από ένα 10% των περιπτώσεων κορωνοϊού».

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα που ενισχύουν την εκτίμηση ότι όποιος περνάει τον ιό, δεν αρρωσταίνει ξανά. Ερευνητές τη Βοστώνης, εξέθεσαν πειραματόζωα δύο φορές στον ιό. Στη δεύτερη έκθεση τα ζώα εμφάνισαν γρήγορα αντισώματα στο αίμα τους έναντι του ιού.

Ο υποδοχέας 2

Τέλος, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε δύο μελέτες για τον ρόλο του υποδοχέα 2 του μετατρεπτικού συνενζύμου της αγγειοτενσίσης, ενός ενζύμου που αποτελεί την πόρτα για να εισβάλει ο κορωνοϊός στον οργανισμό. Η μία μελέτη είναι ελληνική και κατέδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών στο 64% των ασθενών με τη νόσο. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι κορωνοϊοί προσβάλλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον συγκεκριμένο υποδοχέα. Μελέτη Αμερικανών ερευνητών κατέδειξε ότι τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα αυτού, που εξηγεί για ποιο λόγο είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά από τη νόσο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή