Στη δεύτερη θέση σε 47 χώρες από όλο τον κόσμο σε αριθμό γαλάζιων σημαιών αναδείχθηκε και φέτος η Ελλάδα. Οπως ανακοινώθηκε, 497 ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη βραβεύθηκαν φέτος με τη σχετική πιστοποίηση, με τη Χαλκιδική, τη Ρόδο και την Κρήτη να ξεχωρίζουν στην κορυφή της λίστας. Ομως οι σημαίες αυτές δεν είναι σίγουρο ότι θα ανέβουν όλες στον ιστό τους, καθώς περίπου το ένα τρίτο αφορά σε ακτές που διαχειρίζονται ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, που δεν είναι ακόμα βέβαιο αν θα λειτουργήσουν φέτος ή θα διαθέτουν τα απαραίτητα από τον θεσμό στάνταρ. Πάντως, παρά την αναγνωρισιμότητα των γαλάζιων σημαιών σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός τους στην Ελλάδα παραμένει χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των οργανωμένων ακτών, καθώς πολλοί δήμοι απλώς αδιαφορούν.
Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η οποία έχει οριστεί ως ο υπεύθυνος φορέας του προγράμματος των γαλάζιων σημαιών στη χώρα μας. Η σημαία δεν αντιπροσωπεύει μόνο την ποιότητα των νερών κολύμβησης (η οποία για τις γαλάζιες σημαίες πρέπει υποχρεωτικά να είναι εξαιρετικής ποιότητας), αλλά και την οργάνωση της παραλίας με βάση 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη). Ανάμεσα σε αυτά, η ασφάλεια των λουομένων, η καθαριότητα της ακτής, η πληροφόρηση του κοινού, η παροχή υποδομών στον λουόμενο. Σύμφωνα με τα φετινά αποτελέσματα, σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νομού) πρώτη έρχεται η Χαλκιδική, με 85 γαλάζιες σημαίες, ακολουθεί το Λασίθι με 39, η Ρόδος με 34, τα Χανιά με 33, το Ηράκλειο με 27, η Αττική με 19, το Ρέθυμνο με 18, Κεφαλονιά και Χίος με 15 σημαίες.
Η ανάρτησή τους
Το ερώτημα όμως είναι πόσες από τις 497 σημαίες τελικά θα αναρτηθούν, καθώς οι 189 αφορούν εγκαταστάσεις τις οποίες διαχειρίζονται ξενοδοχεία ή άλλοι ιδιώτες. «Είναι μια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο, μέσω του ιδρύματος για την περιβαλλοντική εκπαίδευση (FEE) που διαχειρίζεται τον θεσμό», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, Νίκος Πέτρου. «Πολλοί δήμοι και ιδιώτες έχουν επικοινωνήσει το τελευταίο διάστημα μαζί μας καθώς λόγω του κορωνοϊού δεν έχουν ξεκινήσει έγκαιρα την προετοιμασία τους όπως κάθε χρόνο. Αρα είναι πολύ πιθανό να μην αναρτηθούν όλες ή να αναρτηθούν αργότερα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μόλις οι υπεύθυνοι για κάθε παραλία ετοιμαστούν. Υπάρχει επίσης μια συζήτηση για την επόμενη χρονιά, καθώς δεν επιτρέπεται να αποδοθεί γαλάζια σημαία σε μια παραλία που δεν λειτούργησε με τις προϋποθέσεις της την προηγούμενη χρονιά. Το FEE πάντως υποστηρίζει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ειδικές συνθήκες σε κάθε χώρα, με διάθεση στήριξης όσων συμμετέχουν όλα αυτά τα χρόνια στον θεσμό».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η χώρα μας έλαβε φέτος 18 γαλάζιες σημαίες λιγότερες από πέρυσι, ενώ με δεδομένο τον αριθμό των οργανωμένων ακτών μας, ο αριθμός τους θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος. «Παρότι ο θεσμός έχει τεράστια αναγνωρισιμότητα παγκοσμίως, ούτε έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στην επίσημη προβολή της χώρας ούτε έχει υπάρξει ποτέ κάποια κεντρική στήριξη προς τους δήμους ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των σημαιών. Δεν είναι οικονομικό το θέμα – πολλοί δήμοι, ιδιαίτερα νησιωτικοί, απλά δεν ενδιαφέρονται γιατί θεωρούν ότι έχουν ήδη αρκετή προβολή. Είναι κρίμα γιατί η χώρα μας θα μπορούσε να κατακτήσει άνετα την 1η θέση στον κόσμο», καταλήγει ο κ. Πέτρου.