Φθηνότερες μετακινήσεις από την 1η Ιουνίου

Φθηνότερες μετακινήσεις από την 1η Ιουνίου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μείωση του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών στο 1,20 ευρώ προσανατολίζεται το υπουργείο Υποδομών, το οποίο αναμένεται να καταθέσει τη σχετική εισήγηση στο υπουργείο Οικονομικών. Η μείωση του ΦΠΑ στις μετακινήσεις που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στο 13% από 24%, κατεβάζει την τελική τιμή του μεμονωμένου εισιτηρίου στο 1,28 ευρώ ωστόσο με τη στρογγυλοποίηση που πραγματοποιείται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις για τη διευκόλυνση των επιβατών, αναμένεται να πέσει στο 1,20 ευρώ.

Η απόφαση για στρογγυλοποίηση προς το φθηνότερο ελήφθη κατ’ αρχάς λόγω του έκτακτου και προσωρινού χαρακτήρα του μέτρου, με στόχο την περαιτέρω προσέλκυση επιβατών. Σημειώνεται ωστόσο ότι, κατόπιν κυβερνητικών εξαγγελιών, μένει ανοιχτό ένα παράθυρο διατήρησης της μειωμένης τιμής του εισιτηρίου και μετά την 31η Οκτωβρίου, ανάλογα με την πορεία των εσόδων των συγκοινωνιακών φορέων. Σε περίπτωση που πράγματι διαπιστωθεί τόνωση της επιβατικής κίνησης μετά τη μείωση του κομίστρου, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η διατήρηση της μειωμένης τιμής. 

Στο μεταξύ, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα η αξία των μαζικών προϊόντων μετά την επιβολή της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ, ωστόσο αναμένεται να μειωθεί και αυτή αναλογικά. Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών θα λάβουν πίστωση κατά την ανανέωση της αξίας της κάρτας λόγω της επιβολής των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Αντίστοιχη μείωση αναμένεται να απολαύσουν και οι επιβάτες των ΚΤΕΛ, καθώς από την 1η Ιουνίου θα μειωθεί αναλογικά η τελική τιμή των εισιτηρίων. Ειδικότερα ένα εισιτήριο λεωφορείου ΚΤΕΛ με προορισμό τη Θεσσαλονίκη κοστίζει σήμερα 59 ευρώ, μετ’ επιστροφής και 39 ευρώ για απλή μετάβαση. Με τον μειωμένο ΦΠΑ, οι τιμές θα πρέπει να διαμορφωθούν στα 54 ευρώ και 36 ευρώ αντιστοίχως. Την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και τα εισιτήρια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία ωστόσο δεν έχει διαμορφώσει ακόμα τον οριστικό της τιμοκατάλογο.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Μείωση αναμένεται και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια τα οποία, για παράδειγμα, σε μια διαδρομή με κλειστού τύπου πλοίο προς τις Σπέτσες θα περιοριστούν στα 38,73 ευρώ από 42,50 ευρώ που είναι σήμερα. Για το ακτοπλοϊκό ταξίδι προς τη Μυτιλήνη, με θέση αεροπορικού τύπου, το εισιτήριο θα διαμορφωθεί στα 49,20 ευρώ από 54 ευρώ.

Μείωση αναμένεται και στα αεροπορικά εισιτήρια με δεδομένο ότι ο περιορισμός του ΦΠΑ στις μεταφορές αποτελεί κίνητρο για την ενίσχυση του τουρισμού τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή