Τα καλά νέα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοπρασία σπάνιων αντικειμένων

Μεγάλη δημοπρασία διοργανώνει η γνωστή δισκογραφική εταιρεία Island Records με στόχο τη συγκέντρωση πόρων για ανθρωπιστικές οργανώσεις εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μεταξύ των σπάνιων αντικειμένων της δημοπρασίας συμπεριλαμβάνονται χειρόγραφοι στίχοι του Μπόνο των U2, ένα ζευγάρι γόβες της Βρετανίδας τραγουδίστριας Εϊμι Γουάινχαουζ, κιθάρα με την υπογραφή του Σον Μέντες, διαδικτυακά μαθήματα μπάντζο από τον Ουίνστον Μάρσαλ των Mumford & Sons, καθώς και δύο εισιτήρια για συναυλία της Γκρέις Τζόουνς στο Φεστιβάλ Meltdown το 2021. Τα χρήματα που πρόκειται να συγκεντρωθούν από τη δημοπρασία One Love COVID-19 Relief Auction, θα διατεθούν στις οργανώσεις που υποστηρίζουν το εθνικό σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και στη Feeding America που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ.

Αυλαία στην όπερα του Βισμπάντεν

Η διάσημη Οπερα του Βισμπάντεν στη Γερμανία έγινε η πρώτη μεγάλη συναυλιακή αίθουσα της Ευρώπης η οποία σήκωσε την αυλαία της, έπειτα από δύο μήνες υποχρεωτικού κλεισίματος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Περίπου διακόσια άτομα συνολικά παρακολούθησαν το ρεσιτάλ Σούμπερτ και Μάλερ στη μεγαλοπρεπή αίθουσα, διατηρώντας τουλάχιστον τρεις κενές θέσεις μεταξύ των θεατών. Οι υπεύθυνοι της Οπερας του Βισμπάντεν κράτησαν επίσης τα ονόματα και τις διευθύνσεις όσων παρακολούθησαν το ρεσιτάλ, έτσι ώστε να μπορέσουν να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί τους σε περίπτωση που κάποιος θεατής εμφανιστεί αργότερα θετικός στον νέο κορωνοϊό.

Αναμόρφωση αρχαιολογικού χώρου

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, ο οποίος αποτελεί το τελευταίο μνημείο της Ελλάδας που εγγράφηκε στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκεται πλέον σε διαδικασία πλήρους αναμόρφωσης με πρωταρχικό στοιχείο αυτό της ενοποίησής του. Τα έργα που έχουν σχεδιαστεί να εκτελεστούν στους Φιλίππους αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα του αρχαιολογικού χώρου, θέτοντας τις βάσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη και εξέλιξη του αρχαιολογικού χώρου, ενώ μέχρι στιγμής έχει ήδη ολοκληρωθεί η αποξήλωση του ασφαλτοτάπητα της παλαιάς εθνικής οδού και η αποκάλυψη του χωμάτινου δρόμου. Η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας για την προστασία από τον κορωνοϊό δεν εμπόδισε την εξέλιξη των εργασιών, αφού αυτές εκτελούνταν σε εξωτερικό χώρο, ενώ οι τουρίστες θα μπορούν να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο από φέτος το καλοκαίρι, καθώς αυτός άνοιξε

εκ νέου τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Νέο τεστ για ταχεία διάγνωση

Ενα από τα 18 ερευνητικά προγράμματα που επελέγησαν για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο την ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, φαίνεται πως αποφέρει ήδη θετικά αποτελέσματα. Πρόκειται για το «HG nCoV19 test», το οποίο μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε δείγματα με μέτρια έως υψηλά ιικά φορτία, επιτρέποντας την ταχεία διάγνωση της λοίμωξης στο αρχικό και άκρως μολυσματικό στάδιο. Η ομάδα του έργου έλαβε πλέον έγκριση για να θέσει στην αγορά το νέο τεστ για την ταχεία επιτόπια διάγνωση της νόσου COVID-19. Στο έργο «HG nCoV19 test» συμμετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς από την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα.

Διαβούλευση μαθητών για μια πράσινη πόλη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα η διήμερη ανοιχτή διαβούλευση των μαθητών και μαθητριών γυμνασίων και λυκείων της Αθήνας που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία». Στην πρωτοβουλία –η οποία φιλοδοξεί να μεταδώσει στα παιδιά δεξιότητες υπεύθυνου και ενεργού πολίτη, κριτική σκέψη, και σεβασμό προς την πόλη και τον δημόσιο χώρο– συμμετείχαν μαθητές από 18 σχολεία της Αθήνας, συζητώντας ιδέες για μια πόλη πιο πράσινη, πιο λειτουργική και πιο αλληλέγγυα. Η φετινή διαβούλευση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, καθώς οι συνθήκες δεν επέτρεψαν τη διά ζώσης διοργάνωσή της στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, όπως έγινε τις προηγούμενες δύο χρονιές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή