ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς αυτοκίνητα το κέντρο για τρεις μήνες

doc2020052212
doc2020052233

Περιορισμό της κίνησης των Ι.Χ. οχημάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ώστε να δοθεί περισσότερος χώρος στους πεζούς, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε χθες. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ισχύ από τα μέσα Ιουνίου για ένα τρίμηνο (με δυνατότητα παράτασης για ακόμα τρεις μήνες), έπειτα από σχετική ενημέρωση των πολιτών, αποτελούν με αφορμή τα μέτρα για την COVID-19 την «τελική πρόβα» για την παρέμβαση του «Μεγάλου Περιπάτου» που έχει εξαγγείλει ο Δήμος Αθηναίων, ένα σχέδιο το οποίο ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και έχει ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο.

Οπως προβλέπεται στην ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε χθες, ο περιορισμός της κίνησης οχημάτων εφαρμόζεται στην Πλάκα, στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς Μητροπόλεως – Ερμού – Αθηνάς – Σταδίου – Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς έως την οδό Αγ. Ασωμάτων. Η οδός Σταδίου παραμένει σε κυκλοφορία στο σύνολό της.

Παράλληλα, προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης, θα ισχύσουν επί των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Ολγας, Ηρώδου Αττικού και Σταδίου (από την οδό Καραγεώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως).

Από τον περιορισμό εξαιρούνται τα μέλη της κυβέρνησης, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, ειδικοί γραμματείς και υπηρεσιακοί γραμματείς, βουλευτές, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και εργαζομένων που εμπλέκονται με την πανδημία.

choris-aytokinita-to-kentro-gia-treis-mines0
Προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών θα ισχύσουν επί της Πανεπιστημίου.

Εξαιρούνται επίσης τα οχήματα των μόνιμων κατοίκων, αυτά που κατευθύνονται ή φεύγουν από νόμιμο χώρο στάθμευσης, τα επαγγελματικά αυτοκίνητα (π.χ. ταξί) και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η τροφοδοσία (παράδοση – παραλαβή) με οχήματα τα οποία είναι εφοδιασμένα με έγκυρα παραστατικά μεταφοράς εμπορευμάτων και υλικών για τη λειτουργία των καταστημάτων που βρίσκονται στις συγκεκριμένες περιοχές. Για την εφαρμογή της ΚΥΑ υπεύθυνη θα είναι η δημοτική αστυνομία.    

Ο περιορισμός της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας θα ισχύσει για τουλάχιστον 3 μήνες με δυνατότητα παράτασης της ισχύος του μέτρου για ακόμα τρεις μήνες. Στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι οι περιορισμοί επιβάλλονται στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από την COVID-19. Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Αθηναίων διευκρινίζει ότι «πρόκειται για την πιλοτική εφαρμογή της παρέμβασης του “Μεγάλου Περιπάτου”, που επισπεύδεται και υλοποιείται άμεσα λόγω της πανδημίας και τίθεται σε διαβούλευση στην πράξη, ώστε αν χρειαστεί να υπάρξουν προσαρμογές».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Αθηναίων μέσα στις επόμενες ημέρες θα αναρτήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης να υποβάλουν αίτηση για επέκταση του δημόσιου χώρου όπου επιτρέπεται να τοποθετήσουν τραπεζοκαθίσματα, σε εφαρμογή της τροπολογίας που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης και προβλέπεται να ψηφιστεί σύντομα (περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα μέτρα στον τουρισμό που βρίσκεται στη Βουλή). Πηγές του Δήμου Αθηναίων ανέφεραν στην «Κ» ότι ο δήμος θα απαντά εντός 24 ωρών στις αιτήσεις που προβλέπουν την επέκταση κατάληψης του δημόσιου χώρου αρμοδιότητας του δήμου. «Εφόσον όμως υπάρχει αρμοδιότητα του υπ. Πολιτισμού, η αίτηση θα προωθείται στις υπηρεσίες του», διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σε πολλά σημεία, ειδικά για το ιστορικό κέντρο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση, απαιτείται άδεια του υπ. Πολιτισμού.