Πανελλαδικές με… αντισηπτικό

Πανελλαδικές με… αντισηπτικό

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη στα γυμνάσια και στα λύκεια θα διοργανωθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου. Η χρήση προστατευτικής μάσκας από τους υποψηφίους εντός των εξεταστικών κέντρων είναι προαιρετική, θα υπάρχουν αντισηπτικά ενώ θα τηρηθούν οι αποστάσεις.

Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση ορίζει ότι ο πρόεδρος και τα μέλη της Λυκειακής Επιτροπής Εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων που εξετάζονται γραπτά, αλλά και της Επιτροπής Εξέτασης κάθε Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου για τους υποψηφίους που εξετάζονται προφορικά, πρέπει να μεριμνούν ώστε σε κάθε αίθουσα εξέτασης να τηρείται απόσταση 1,5 μ. μεταξύ των υποψηφίων. Επίσης, στον χώρο προετοιμασίας των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και στον χώρο εξέτασής τους να τηρείται απόσταση 1,5 μ. μεταξύ των υποψηφίων. Η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων είναι προαιρετική.

Για τους εκπαιδευτικούς-επιτηρητές όλων των εξεταστικών κέντρων, καθώς και για την περίπτωση εξέτασης υποψηφίου που γίνεται παρουσία εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική. Επίσης, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και, όπου δεν είναι δυνατό αυτό, τη χρήση κλιματιστικών, την απαγόρευση χρήσης ανεμιστήρων, την αποφυγή συγχρωτισμού, την τήρηση των οδηγιών καλής υγιεινής χεριών, με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, την εξασφάλιση καθαριότητας των εξεταστικών κέντρων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και την απαγόρευση λειτουργίας κυλικείων των εξεταστικών κέντρων.

Βέβαια, ο αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νεκτάριος Κορδής, σε ενημερωτικό του σημείωμα ρωτά τι θα ισχύσει για τους εκπαιδευτικούς που θα εργαστούν στα βαθμολογικά κέντρα. «Πόσες αίθουσες θα χρειαστούν για τη βαθμολόγηση της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που είναι κοινό μάθημα για όλους τους εξεταζομένους; Είναι προφανές ότι λόγω των μέτρων θα έχουμε πολύ αυξημένο αριθμό εξεταστικών αλλά και βαθμολογικών κέντρων σε όλη την επικράτεια! Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς που πήραν άδειες ειδικού σκοπού λόγω ασθενειών αλλά και όσους πήραν αναρρωτική άδεια λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που δεν συμπεριλαμβάνονταν στις ΚΥΑ;» παρατηρεί ο ίδιος.

Παράλληλα, πρέπει να λυθεί το θέμα των αναπληρωτών που απολύονται αυτοδικαίως στις 30/6 και εμπλέκονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Από την άλλη δημοσιεύθηκε υπουργική απόφαση για τη διενέργεια κλινικών ασκήσεων και εργαστηριακών ασκήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, την πρακτική άσκηση φοιτητών, τη λειτουργία των φοιτητικών εστιών, τη λειτουργία των αιθουσών ηλεκτρονικών υπολογιστών, εργαστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή των εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων.

Πρωτοπόρο εγχείρημα
Πρωτοπόρο εγχείρημα σε μια ιστορική στιγμή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εκπαιδευτική τηλεόραση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε χθες με εκπαιδευτικούς που μετείχαν εθελοντικά στις παραγωγές των μαθημάτων και υπογράμμισε ότι και αυτό το νέο εργαλείο που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το υπ. Παιδείας, με τη βοήθεια του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της ΕΡΤ, μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες περιόδους, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη. «Οταν το σχεδιάσαμε μαζί με την υπουργό και τον πρόεδρο της ΕΡΤ, τον Κωνσταντίνο Ζούλα, είχαμε και κάποιες επιφυλάξεις για τον βαθμό αποδοχής του εγχειρήματος και ήταν μια πάρα πάρα πολύ ευχάριστη έκπληξη. Τα νούμερα της ΕΡΤ2 στην τηλεθέαση πραγματικά εκτοξεύτηκαν», είπε. Καθημερινά παρακολούθησαν τα μαθήματα 150.000 τηλεθεατές, ενώ το μέσο ποσοστό τηλεθέασης στις ηλικίες 4-14 ετών ξεπέρασε το 35%. Στο εγχείρημα μετείχαν 67 εκπαιδευτικοί, 12 διερμηνείς της νοηματικής γλώσσας, 2 κωφοί νοηματιστές και 27 τεχνικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή