ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα καλά νέα

ta-kala-nea-2379596

«Φρένο» στη γρίπη

Πέρα από την επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, τα μέτρα περιορισμού και κοινωνικής αποστασιοποίησης ενδέχεται να κατάφεραν να «φρενάρουν» τους ιούς της γρίπης, συντομεύοντας την εποχική της περίοδο κατά περίπου έξι εβδομάδες στο βόρειο ημισφαίριο. Ο συνολικός αριθμός διαγνωσμένων περιστατικών γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων εμφανίζουν δραστική μείωση, καθώς οι άνθρωποι κράτησαν αποστάσεις ή κλείστηκαν σπίτι τους. Τα στοιχεία προέρχονται από περισσότερα από 150.000 τεστ και εθνικά εργαστήρια σε 71 χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, τα οποία ενημερώνουν το σύστημα επιτήρησης γρίπης FluNet του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πέρα από τα μέτρα περιορισμού, στη μείωση των κρουσμάτων ενδέχεται να έχουν συμβάλει και άλλοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων και το γεγονός πως άνθρωποι με συμπτώματα γρίπης απέφυγαν τις κλινικές και απομονώθηκαν στο σπίτι τους.

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών διαδικτυακά

Με τίτλο «Η Επόμενη Μέρα» και με εξ ολοκλήρου διαδικτυακή μορφή επιστρέφει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, έπειτα από την αναβολή του λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το συνέδριο θα λάβει χώρα από την Τρίτη 9 έως την Παρασκευή 12 Ιουνίου και φιλοδοξεί να αποτελέσει τον πρώτο εθνικό διάλογο με θέμα τα επόμενα βήματα μετά τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας, και να επικεντρωθεί στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσουν η Ελλάδα, τα Βαλκάνια αλλά και η παγκόσμια κοινότητα. Το Φόρουμ τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία θα χαιρετίσει την έναρξή του, ενώ στο διαδικτυακό συνέδριο θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία συζήτηση με τον ιστορικό Νίαλ Φέργκιουσον το απόγευμα της Πέμπτης. Μεταξύ των επίτιμων καλεσμένων βρίσκονται και η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Στέλλα Κυριακίδου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς και ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Ολιβερ Βαρχέι.

Παραίτηση Δημοσίου για Marfin

Με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αποφασίστηκε η παραίτηση του ελληνικού Δημοσίου από τις αναιρέσεις που είχαν ασκηθεί στην υπόθεση της Marfin. Με ψήφους 68 υπέρ και χωρίς μειοψηφία οι νομικοί σύμβουλοι του κράτους τάχθηκαν υπέρ της παραίτησης για το Δημόσιο από την αναίρεση τεσσάρων αποφάσεων του Εφετείου που είχαν επιδικάσει διάφορα ποσά για την υπόθεση της Marfin. Η παραίτηση από τις αναιρέσεις, την οποία είχε ανακοινώσει με πρωτοβουλία του ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επέτειο στη μνήμη των θυμάτων, έχει ως αποτέλεσμα οι συγγενείς των θυμάτων να λάβουν 2,2 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από τις επιδικασθείσες αποζημιώσεις. Η απόφαση, όπως τόνισε ο πρόεδρός του Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, αποτελεί ένδειξη ηθικής δικαίωσης των αθώων θυμάτων.

Τρεις ελληνικές startups στον τελικό

Στην τελική δεκάδα του ευρωπαϊκού διαγωνισμού Digital Innovation Challenge κατάφεραν να φτάσουν τρεις ελληνικές νεοφυείς εταιρείες, συνεχίζοντας το διαγωνιστικό τους ταξίδι και διεκδικώντας έως 50.000 ευρώ. Το Digital Innovation Challenge απευθύνεται σε νεοφυείς εταιρείες, ζητώντας τους να δημιουργήσουν μια ιδέα ή λύση η οποία θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών τους προσφορών. Στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού βρέθηκαν οι ελληνικές επιχειρηματικές οντότητες Crowdpolicy, Compellio και Parity Platform.

Καθαρισμός βυθού στα Χανιά

Σε καθαρισμό του βυθού του Ενετικού Λιμένα Χανίων θα προχωρήσει το Σάββατο 30 Μαΐου το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Θα αρχίσει στις 9 το πρωί και μπορούν να συμμετέχουν εθελοντικά, αυτοδύτες, συλλογικότητες, εθελοντικές ομάδες ή μεμονωμένοι εθελοντές, ομάδες υποστήριξης ξηράς. «Το Ενετικό μας Λιμάνι δεν έχει μόνο τουριστική σημασία, είναι ένα μνημείο τεράστιας ιστορικής σημασίας. Η διατήρηση της καθαριότητας και της αισθητικής του είναι χρέος όλων μας. Ταυτόχρονα, είναι ο πνεύμονας της επιχειρηματικότητας στην Παλιά Πόλη, για αυτό και καλούμε όσους μπορούν να συμμετέχουν στη δράση του εθελοντικού καθαρισμού, να κάνουν το βήμα. Αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο. Οι καθαρές θάλασσες δεν αποτελούν μόνο δείγμα πολιτισμού της κάθε πόλης, αλλά παράλληλα ζωτική ανάγκη για την ποιότητα της ζωής κάθε τόπου, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για την τουριστική καρδιά του δήμου μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Κοτσιφάκης.