Παρατηρητήριο κουνουπιών στην Αττική

Παρατηρητήριο κουνουπιών στην Αττική

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις αρχές Μαρτίου έχουν ξεκινήσει οι ψεκασμοί σε διάφορες περιοχές της Αττικής από την περιφέρεια αλλά και τους δήμους. Φέτος στη μάχη κατά των κουνουπιών έχουν τεθεί ελικόπτερα και drones προκειμένου οι ψεκασμοί να φτάσουν σε όλα τα σημεία. «Στον Σχινιά μπορεί ένα ελικόπτερο να κάνει καλύτερη δουλειά αλλά τα drones βοηθούν να γίνουν αποτελεσματικοί ψεκασμοί εντός του αστικού ιστού», τονίζει εκπρόσωπος της περιφέρειας.

Το πρόγραμμα των ψεκασμών θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, ενώ από την επόμενη άνοιξη σχεδιάζεται η εντατικοποίηση των ψεκασμών αλλά και η καλύτερη οργάνωση της αντιμετώπισης των κουνουπιών στην Αττική με τη δημιουργία συνεργασιών και συνεργειών.

Συνεργασία

Ηδη η Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, τριετούς διάρκειας, με στόχο τον περιορισμό του πληθυσμού των κουνουπιών και τη δημιουργία παρατηρητηρίου κουνουπιών. Το «Παρατηρητήριο» θα συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες από τους 66 δήμους της Αττικής για την πραγματοποίηση ψεκασμών αλλά και πληροφορίες από άλλους φορείς που έχουν σχέση με τον πληθυσμό των κουνουπιών όπως το υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε η διαδικασία να γίνει περισσότερο αποτελεσματική. Οι επιστήμονες από το Μπενάκειο, οι οποίοι διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, στη συνέχεια θα επεξεργάζονται τα στοιχεία ώστε να υπάρχει εκτίμηση του πληθυσμού ανάλογα τις συνθήκες. Παράλληλα όλες οι πληροφορίες θα είναι προσβάσιμες στο κοινό μέσω ιστοσελίδας της περιφέρειας και θα επικαιροποιούνται τακτικά. 

«Η καταπολέμηση των κουνουπιών και του ιού του Δυτικού Νείλου αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα, καθώς θεωρούμε ότι αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο κίνδυνο για τους πολίτες μετά την πανδημία του κορωνοϊού», τονίζει στην «Κ» ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Προς αποφυγήν πάντως της δημιουργίας πανικού, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας έχει ήδη επισημάνει ότι ο ιός «δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού. Δεν έχουμε κάποια τέτοια δεδομένα, ιδιαίτερα από χώρες στις οποίες έχει κάνει το πρώτο του κύμα και χώρες στις οποίες υπάρχει παρουσία των κουνουπιών». Σημείωσε ωστόσο ότι παραμένει ο ιός του Δυτικού Νείλου: «Ελπίζουμε να παίξουν ρόλο και οι θερμοκρασιακές συνθήκες και φυσικά η σήτα θα είναι σημαντική παράμετρος στην αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα οποία αναμένουμε να εμφανιστούν στην περίοδο του καλοκαιριού». Επεσήμανε, ωστόσο, ότι ο «ιός του Δυτικού Νείλου δείχνει συμπεριφορές τις οποίες δεν τις περιμένουμε καθώς, τις μία-δυο προηγούμενες χρονιές δεν είχαμε πάρα πολλά κρούσματα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) «έως σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες ή στοιχεία που να δείχνουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταφερθεί με το τσίμπημα του κουνουπιού. Ο νέος κορωνοϊός είναι ιός του αναπνευστικού συστήματος που μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα άτομο που έχει μολυνθεί φταρνίζεται ή βήχει».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή