Λύνουν την εξίσωση για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων

Λύνουν την εξίσωση για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα τα τελευταία δεδομένα μελετούν οι αρμόδιοι του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας για το ζήτημα της επιστροφής ή όχι των μαθητών των δημοτικών σχολείων στα θρανία από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου. Η τελική απόφαση αναμένεται τις επόμενες ώρες, ωστόσο το σενάριο που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες είναι υπέρ της επιστροφής. Επίσης, όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τα νηπιαγωγεία θα ακολουθήσουν τη απόφαση που θα ληφθεί για τα δημοτικά σχολεία.

«Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο φυσικό τους περιβάλλον, στο σχολείο με την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τα ζητήματα του κορωνοϊού Σωτήρης Τσιόδρας.

Ειδικότερα, όπως έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εάν τα δημοτικά σχολεία ανοίξουν την 1η Ιουνίου, τα μαθήματά τους θα ολοκληρωθούν στα τέλη του μήνα. Το άνοιγμα των δημοτικών αποτελεί τη νέα πρόκληση για το υπουργείο Παιδείας, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, μετά την επανέναρξη των λυκείων και των γυμνασίων. Οι αριθμοί καταδεικνύουν το μέγεθος της προσπάθειας, αφού η πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι η μεγαλύτερη εκπαιδευτική βαθμίδα. Με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στην Ελλάδα το σχολικό έτος 2017-2018 λειτουργούσαν 4.486 δημοτικά σχολεία, με 639.037 μαθητές και 68.980 εκπαιδευτικούς.

Το άνοιγμα θα συνοδευτεί από πρόγραμμα μέτρων ανάλογων με εκείνα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της κατάτμησης των τάξεων σε δύο τμήματα, τα οποία θα πηγαίνουν στο σχολείο εναλλάξ ανά ημέρα. Από την άλλη, στελέχη του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν στην «Κ» ότι εξετάζεται να επιστρέψουν οι μαθητές μόνο των δύο μεγαλύτερων τάξεων, Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού. Παράλληλα, έχει ακουστεί η πρόταση την πρώτη εβδομάδα να γυρίσουν η Α΄ και η Β΄ Δημοτικού, τη δεύτερη η Γ΄ και η Δ΄ Δημοτικού και την τρίτη η Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού.

«Τα μικρότερα παιδιά θέλουν μεγαλύτερη προσοχή για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, όπως οι αποστάσεις, και των κανόνων υγιεινής» παρατηρεί, μιλώντας στην «Κ» ο κ. Θεόφιλος Τζώρτζης, διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων. Επίσης, επισημαίνει ότι σε πολλά σχολεία, ιδίως του κέντρου της Αθήνας, δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι χώροι και αυλές για την τήρηση των αποστάσεων στα διαλείμματα των μαθητών. «Βεβαίως, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία για να κλείσει η χρονιά είναι ωφέλιμη για ψυχολογικούς και συναισθηματικούς λόγους, και θα μας προετοιμάσει για την έναρξη της επόμενης», παρατηρεί ο κ. Τζώρτζης.

Οι γονείς

Από την πλευρά τους, αρκετοί γονείς εμφανίζονται επιφυλακτικοί με την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο. Ωστόσο, και καθώς οι γιατροί μιλούν για χαμηλό κίνδυνο νόσησης από τον κορωνοϊό σε αυτές τις ηλικίες –«πράγματι έχουν καλύτερα δεδομένα επιδημιολογικά τα παιδιά από τις μεγαλύτερες ηλικίες» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας–, πολλοί γονείς (και μάλλον περισσότεροι σε σχέση με όσους έχουν παιδιά σε γυμνάσιο και λύκειο) είναι αποφασισμένοι να στείλουν το παιδί σχολείο.

«Κατ’ αρχάς, δεν έχω κάποιο μέλος της οικογένειας που να ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Από την άλλη, πιστεύω ότι τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο. Και εάν δεν γίνει τώρα, που τα κρούσματα είναι λιγοστά, πότε; Αυτή τη στιγμή η κατάσταση δείχνει ελεγχόμενη» ανέφερε στην «Κ» η κ. Νανά Σταύρου. ο γιος της οποίας πηγαίνει στη Β΄ Δημοτικού. Οπως παρατηρεί επίσης η κ. Σταύρου, «και το σχολείο αλλά και τα παιδιά πρέπει να προετοιμαστούν για τη διαχείριση μιας νέας πιθανής έξαρσης το επόμενο σχολικό έτος».

Πάντως, μέχρι τώρα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση η προσέλευση των μαθητών είναι μέτρια. Υπολογίζεται ότι στα γυμνάσια και σε Α΄ και Β΄ Λυκείου παρακολουθεί το 50% με 60% των μαθητών. Αντίθετα, η Γ΄ Λυκείου είναι σχεδόν… άδεια, καθώς οι υποψήφιοι, παραδοσιακά λίγο πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, προτιμούν να παρακολουθούν φροντιστηριακά μαθήματα και να κάνουν επαναλήψεις της εξεταστέας ύλης των Πανελλαδικών που ξεκινούν στις 15 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή