#StaySafe Κώστας και Λυδία Καρρά: Οι πανδημίες και η προστασία του περιβάλλοντος συνδέονται άμεσα

#StaySafe Κώστας και Λυδία Καρρά: Οι πανδημίες και η προστασία του περιβάλλοντος συνδέονται άμεσα

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο προτού ξεσπάσει η πανδημία, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είχε αναδυθεί ως το σημαντικότερο θέμα της ανθρωπότητας. Με την έλευσή της όμως, το παγκόσμιο ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στον αγώνα που δίνουν οι επιστήμονες για την ανακάλυψη του εμβολίου και στην αντιμετώπιση της επερχόμενης οικονομικής ύφεσης. Ξαφνικά δεν μας νοιάζει η εκτεταμένη χρήση του πλαστικού που καταλήγει στους ωκεανούς ούτε η υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά οι πιεστικότερες ανάγκες που δημιούργησε η COVID-19. «Δεν είναι καθόλου έτσι» αντιτείνει ο Κώστας Καρράς από την άλλη άκρη της γραμμής. «Η δοκιμασία που τώρα περνάμε έκανε εκατομμύρια πολίτες σε όλον τον κόσμο να σκεφτούν την προβληματική σχέση που δημιουργήσαμε με το φυσικό περιβάλλον».

#StaySafe Κώστας και Λυδία Καρρά: Οι πανδημίες και η προστασία του περιβάλλοντος συνδέονται άμεσα-1

Μεγαλύτερο έργο της ΕΛΛΕΤ, η οικολογική συνείδηση των νέων.

«Είναι οφθαλμοφανές πως ο τρόπος με τον οποίον κακοποιούμε τη φύση τις τελευταίες δεκαετίες μας έχει οδηγήσει εδώ όπου σήμερα βρισκόμαστε», προσθέτει. «Το γεγονός λ.χ. της μείωσης των δασικών εκτάσεων όχι μόνον στον Αμαζόνιο αλλά σε όλη τη γη έχει οδηγήσει την άγρια πανίδα πολύ εγγύτερα στους ανθρώπους και τις πόλεις τους. Ολόκληρες παρθένες περιοχές στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική έχουν γίνει πλέον καλλιεργήσιμες εκτάσεις για να παράγουν τα τρόφιμα που χρειαζόμαστε. Συνεπώς όταν βλέπουμε ασθένειες των ζώων όπως οι κορωνοϊοί να περνάνε σε εμάς, μπορούμε να καταλάβουμε από πού ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία. Η πανδημία έφερε ακόμα πιο πολύ στην επιφάνεια την επιτακτικότητα της δράσης για το περιβάλλον».

Συνεχίζει: «Τους τελευταίους μήνες είδαμε φωτογραφίες από ζώα και πτηνά να κυκλοφορούν εκεί όπου ο άνθρωπος κυριαρχούσε με την παρουσία του, είδαμε τους ρύπους να υποχωρούν, την ατμόσφαιρα να καθαρίζει. Μη νομίζετε ότι όλα αυτά δεν εγγράφηκαν μέσα μας. Είμαι σίγουρος ότι η νέα γενιά είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένη και πως έχει αντιληφθεί την προτεραιότητα που πρέπει να δείξουμε στη φύση. Αλλωστε, όποια ζημιά κάνουμε εμείς σήμερα, θα την πληρώσουν οι νέοι.  Εχουν καταλάβει το μέγεθος της αδικίας που τελείται εις βάρος τους».

#StaySafe Κώστας και Λυδία Καρρά: Οι πανδημίες και η προστασία του περιβάλλοντος συνδέονται άμεσα-2

Ο Αγιος Πέτρος, αποκατεστημένο βυζαντινό εκκλησάκι στη Μάνη.

Ο Κώστας Καρράς και η σύζυγός του Λυδία ίδρυσαν μαζί με άλλους Ελληνες του εξωτερικού την Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος το 1972 όταν οι συνταγματάρχες γκρέμιζαν ιστορικά κτίρια και έδιναν άδειες ανοικοδόμησης τεράτων σε παραδοσιακούς οικισμούς. Χάρις στην πρωτοβουλία αυτή που κλείνει σε λίγο 50 χρόνια ζωής διασώθηκαν ετοιμόρροπα οικοδομήματα και περιφρουρήθηκαν περιοχές μεγάλου φυσικού κάλλους. Η ΕΛΛΕΤ πάλεψε για οικισμούς όπως η Πλάκα, μας γνώρισε με τον περιπατητικό τουρισμό, επιμόρφωσε τους κατοίκους νησιών αλλά και της ηπειρωτικής χώρας πώς να αξιοποιήσουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν. Οπου χρειάστηκε έδωσε μάχες εναντίον της αυθαιρετούσας πολιτείας και στάθηκε στο πλευρό της συμβουλευτικά ώστε να γίνουν σωστά τα πράγματα. Ηταν η πρώτη επαφή της χώρας με αυτό που σήμερα ονομάζουμε κοινωνία των πολιτών.

#StaySafe Κώστας και Λυδία Καρρά: Οι πανδημίες και η προστασία του περιβάλλοντος συνδέονται άμεσα-3

Βόλτα στον Νέστο, στο πλαίσιο του περιπατητικού τουρισμού στην περιοχή.

«Ακόμα και στη διάρκεια της καραντίνας, κατέφθαναν στην ΕΛΛΕΤ εκατοντάδες μηνύματα από όλη την Ελλάδα για θέματα που αφορούσαν την προστασία της φύσης, κάποιου μνημείου ή οικοδομήματος. Δεν έχουμε σταματήσει να μαχόμαστε ούτε μια ημέρα. Πολύ πρόσφατα βγήκε η απόφαση για το ύψος των κτιρίων περί την Ακρόπολη με τον αγώνα που ξεκίνησαν οι κάτοικοι της περιοχής και η ΕΛΛΕΤ στάθηκε στο πλάι τους. Στηρίζουμε επίσης την πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων για τον Μεγάλο Περίπατο, είχαμε αντιρρήσεις για το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο» συμπληρώνει η Λυδία Καρρά. «Και τώρα βλέπουμε ότι επανέρχονται τραπεζοκαθίσματα σε ελεύθερους χώρους και πλατείες λόγω της κατάστασης. Εχουμε βάλει ένα χρονικό όριο μέχρι τον Νοέμβριο ώστε να τονωθεί η οικονομία που υποφέρει. Η πανδημία μάς έκανε να είμαστε σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση για το δομημένο και το φυσικό περιβάλλον. Η κοινή γνώμη σε όλον τον κόσμο έχει πια ευαισθητοποιηθεί και οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι η πανδημία και η κλιματική αλλαγή συνδέονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή