ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόσκληση FT στην οικία Φέρμορ στην Καρδαμύλη – «Το ωραιότερο μέρος για να μείνετε»

prosklisi-ft-stin-oikia-fermor-stin-kardamyli-amp-8211-to-oraiotero-meros-gia-na-meinete-2379813

Με αφορμή το εκ νέου τουριστικό άνοιγμα της Ελλάδας σε επισκέπτες από το εξωτερικό, η έντυπη και διαδικτυακή έκδοση των Financial Times δημοσιεύει άρθρο με τη δίκη της πρόταση για διακοπές στη χώρα μας, επιλέγοντας τη βίλα του Άγγλου συγγραφέα, φιλέλληνα και περιπετειώδη κατασκόπου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Πάτρικ Λι Φέρμορ, στο Καλαμίτσι, κοντα στην Καρδαμύλη.

Στολισμένο με φωτογραφίες από αρκετές γωνιές της βίλας, το άρθρο με τίτλο «Η ελληνική βίλα του Πάτρικ Λι Φέρμορ ετοιμάζεται για τους πρώτους της επισκέπτες», χαρακτηρίζει την οικία του Βρετανού συγγραφέα ως «το ωραιότερο μέρος που μπορείτε να μείνετε», τονίζοντας ότι «το σπίτι είναι εξίσου φημισμένο με τον ιδιοκτήτη του».

prosklisi-ft-stin-oikia-fermor-stin-kardamyli-amp-8211-to-oraiotero-meros-gia-na-meinete0

Χωρίς παιδιά να το κληρονομήσουν, ο συγγραφέας άφησε το σπίτι του στο Μουσείο Μπενάκη, επιθυμώντας αυτό να ζήσει μία δεύτερη ζωή ως «καταφύγιο για συγγραφείς», ιδανικό για απομόνωση, έμπνευση και γράψιμο. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας τον ακριβό χαρακτήρα αυτής της προοπτικής, έδωσε την άδεια του το σπίτι να δέχεται επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μετά από μία σχολαστική και επίπονη ανακαίνιση, αναφέρει το άρθρο, το σπίτι θα δεχθεί τους πρώτους επισκέπτες του την 1η Ιουλίου, υπογραμμίζοντας τις λεπτομέρειες της ενοικίασης του: το σπίτι μπορεί να «κλειστεί» στο σύνολο του, φιλοξενώντας μέχρι δέκα άτομα, ή σε τρία διαφορετικά μέρη, το κυρίως σπίτι, για έξι, και τον ξενώνα και το «παραδοσιακό σπίτι», για δύο επισκέπτες έκαστο.

prosklisi-ft-stin-oikia-fermor-stin-kardamyli-amp-8211-to-oraiotero-meros-gia-na-meinete2

Η αρθρογράφος περιγράφει λεπτομερώς την επίσκεψη της στην οικία τον περασμένο Φεβρουάριο, τονίζοντας τις λεπτομέρειες που της έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση, όπως τις μεσαιωνικές καμάρες που φέρνουν στο νου την αρχιτεκτονική των βυζαντινών μοναστηριών και τους ενός μέτρου πάχους τοίχους, που κρατούν έξω τη ζέστη του καλοκαιριού. Ακόμη, αναφέρεται στη «μαγεία που κράτησε εκεί τον Λι Φέρμορ για σχεδόν μισό αιώνα», περιγράφοντας τη φυσική ομορφιά που περικλείει την οικία και την τοποθετεί στην κορυφή των καλοκαιρινών επιλογών της εφημερίδας.