Λιγότερα από 10 κρούσματα σε τρεις ημέρες

Λιγότερα από 10 κρούσματα σε τρεις ημέρες

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξαιρετικώς χαμηλά επίπεδα παραμένει η κυκλοφορία του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν καταγραφεί συνολικά λιγότερα από δέκα κρούσματα SARS-CoV-2. Χθες ανακοινώθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα που ανεβάζουν τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα σε 2.882.

Παράλληλα, μειώνονται και οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι λόγω του ιού. Χθες νοσηλεύονταν 18 ασθενείς διασωληνωμένοι ενώ 101 είχαν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Χθες καταγράφηκε ένας θάνατος από τη νόσο COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται πλέον σε 172. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι θάνατοι που καταγράφονται τώρα, με δεδομένο τον μεγάλο μέσο χρόνο νοσηλείας σε ΜΕΘ, που μπορεί και να ξεπερνάει τον μήνα, αφορούν ασθενείς που μολύνθηκαν τον Απρίλιο.

Ο αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό ξεπερνάει κατά πολύ τον αριθμό των φετινών θανάτων από τη γρίπη στη χώρα μας, όπως αυτός καταγράφηκε επισήμως από τον ΕΟΔΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της πανδημίας υπήρξαν και περιστατικά που ασθενείς είχαν προσβληθεί παράλληλα από τον SARS-CoV-2 και από τον ιό γρίπης.

Η επιδημία της γρίπης

Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για τον κορωνοϊό φαίνεται ότι μείωσαν χρονικά την περίοδο εποχικής έξαρσης της γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο κατά περίπου έξι εβδομάδες. Οπως αναφέρουν σε άρθρο τους όπου αναλύουν τα πρόσφατα δεδομένα από τη διεθνή βιβλιογραφία οι γιατροί του ΕΚΠΑ Μαρία Γαβριατοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος, «τα περιστατικά εποχικής γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο συνήθως κορυφώνονται τον Φεβρουάριο και τελειώνουν μέχρι τα τέλη Μαΐου. Ασυνήθιστα, τη φετινή χρονιά τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης μειώθηκαν κάθετα στις αρχές Απριλίου, λίγες εβδομάδες μετά την κήρυξη της πανδημίας. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, κατά την έναρξή της, η φετινή επιδημία της γρίπης ήταν ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς παρουσιάστηκε ταχεία έξαρση των κρουσμάτων».

Είναι ενδεικτικό ότι από τοπικά στοιχεία στην πολιτεία της Νέας Υόρκης προκύπτει ότι αν και η καταγραφή κρουσμάτων εποχικής γρίπης ξεκίνησε μερικές εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο, το ποσοστό των κρουσμάτων μειώθηκε απότομα και η περίοδος της γρίπης έληξε πέντε εβδομάδες νωρίτερα από το παρελθόν.

Στο Χονγκ Κονγκ, η φετινή περίοδος της εποχικής γρίπης ήταν κατά 63% βραχύτερη από εκείνη των προηγούμενων πέντε ετών και ο αριθμός των θανάτων ήταν 62% χαμηλότερος.

Οι ειδικοί αναμένουν και τα αποτελέσματα από την πορεία της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο, όπου η εποχική έξαρση της νόσου ξεκινάει τώρα με αναμενόμενη κορύφωση τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Στη χώρα μας, έως και τις 17 Μαΐου, καταγράφηκαν 233 νοσηλείες σε ΜΕΘ λόγω γρίπης και 116 θάνατοι, ενώ η δραστηριότητα της νόσου έχει πέσει σε προ επιδημίας επίπεδα από την πρώτη εβδομάδα Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή