Στα θρανία επιστρέφει η πρωτοβάθμια

Στα θρανία επιστρέφει η πρωτοβάθμια

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων, σειρά έχουν από την προσεχή Δευτέρα, περίπου τρεις μήνες μετά το κλείσιμο των σχολείων, οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και τα μικρότερα παιδιά να επανέλθουν στη σχολική πραγματικότητα. Αυτό θα γίνει φυσικά με τους κανόνες που έχει ορίσει η αρμόδια επιτροπή του υπ. Υγείας, η οποία έλαβε και τη σχετική απόφαση ομόφωνα. Η ΔΟΕ, όπως δήλωσε στην «Κ» ο γραμματέας της κ. Σταύρος Πετράκης, είναι θετική στο άνοιγμα των σχολείων, «αφού οι ειδικοί θα έχουν λάβει υπόψη ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι εύκολο να τηρήσουν τις αποστάσεις ασφαλείας», όπως είπε. Την Πέμπτη 28 Μαΐου πρέπει οι εκπαιδευτικοί να παρουσιαστούν στα σχολεία.

Ειδικότερα, χθες οι αρμόδιοι υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος εξειδίκευσαν τα μέτρα της επαναλειτουργίας των δομών της αρμοδιότητάς τους (δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, μονάδες ειδικής αγωγής, παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί). Συγκεκριμένα, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε τα εξής σχετικά με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, όπου φοιτούν 790.000 μαθητές:

• Τα μαθήματα θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου (αντί για 15/6), ενώ για τους εκπαιδευτικούς η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30ή Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως 30/6.

• Τα τμήματα θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές και με 1,5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε δύο υποτμήματα και θα λειτουργούν εκ περιτροπής.

• Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, και θα γίνεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα.

• Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες και απαγορεύεται η λειτουργία κυλικείου.

• Θα γίνεται φυσικός αερισμός των αιθουσών, ενώ η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία).

• Υπάρχει η δυνατότητα απουσίας μαθητή, με απλή υπεύθυνη δήλωση γονέα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί. Για τα γυμνάσια και λύκεια η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι το 60%-70% των μαθητών προσέρχεται, ενώ αντίστροφα ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ότι το 60% απέχει.

• Υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές απουσιάζουν. Βέβαια, το μέτρο είναι προαιρετικό.

• Τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν. 

• Τα ειδικά σχολεία θα επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου μέχρι τις 12/6 για τη δευτεροβάθμια και μέχρι 26/6 για την πρωτοβάθμια.

• Υπάρχει μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως έχουν οριστεί από το υπ. Εσωτερικών.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι υπάρχουν 1.600 δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί στους οποίους φοιτούν 90.000 παιδιά. Οι κανόνες λειτουργίας τους θα είναι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν στα δημοτικά. Τα ίδια θα ισχύσουν και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Ως προς την καθαριότητα, ο Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι εάν δεν επαρκεί το προσωπικό, οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να συνάπτουν τετράμηνες συμβάσεις. Για τις δημοτικές κατασκηνώσεις και τα camps το υπουργείο έχει ζητήσει γνωμοδότηση από την αρμόδια επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή