Ισότιμη πρόσβαση στα ελληνικά νησιά

Ισότιμη πρόσβαση στα ελληνικά νησιά

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 15% του παγκόσμιου πληθυσμού υπολογίζονται οι άνθρωποι με κάποιου είδους αναπηρία. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έρευνες, όλο και περισσότεροι είναι οι «υπεύθυνοι» επισκέπτες, οι άνθρωποι που επιλέγουν προορισμό διακοπών σύμφωνα με το πόσο βιώσιμοι, πράσινοι ή προσβάσιμοι είναι. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρωτοβουλία της οργάνωσης «Αγονη Γραμμή Γόνιμη» για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα εξασφαλίζει σε άτομα με αναπηρία ισότιμη πρόσβαση στις ομορφιές των ελληνικών νησιών, ισότιμο δικαίωμα στον τουρισμό.

Πρόκειται για την πλατφόρμα «Extra Milers» η οποία απευθύνεται κυρίως σε άτομα με οπτική και κινητική αναπηρία. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το προφίλ τους βάσει των προσωπικών τους αναγκών και να ανακαλύψουν τις προσβάσιμες δομές και υπηρεσίες που διαθέτουν τα σημεία ενδιαφέροντός τους. Η πλατφόρμα βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης, μετά χορηγία της Microsoft Hellas και με υπεύθυνη σχεδιασμού την ATCOM. Επιστημονικοί συνεργάτες είναι οι οργανώσεις ΛΑΡΑ Ελληνική Σχολή Σκύλων-Οδηγών Τυφλών και ΠΕΡΠΑΤΩ Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων.

Η πλατφόρμα θα διατίθεται δωρεάν και θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία τον επόμενο μήνα υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού. Πρώτοι προορισμοί για τη φετινή χρονιά είναι η Σύρος, η Χίος και η Ρόδος, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχίσουν θα συμπληρώνονται προορισμοί αλλά και εφαρμογές που θα αξιoποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (μετατροπή κειμένου σε ομιλία, αναγνώριση προσώπου, αναλύσεις κειμένων), έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η προσβασιμότητα της πλατφόρμας και να βελτιωθεί η εμπειρία των χρηστών της.

«Την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, με την τουριστική περίοδο να παραμένει ρευστή, στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας τις απαραίτητες πληροφορίες για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία ώστε να αισθάνονται ασφαλείς και ενημερωμένοι για να ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά», δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης «Αγονη Γραμμή Γόνιμη» κ. Στέφανος Νόλλας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή