ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο «αποχαιρετισμός» Τσιόδρα

o-apochairetismos-tsiodra-2380174

Την αυλαία στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, ύστερα από 72 ημέρες σχεδόν καθημερινής παρουσίας, και ενώ η επιδημία σε αυτήν τη φάση έχει ελεγχθεί, έκλεισαν χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

«Συγχαρητήρια σε όλους σας», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και επισήμανε, «ελπίζω όλοι μαζί να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά, να συνεχίσουμε να τα καταφέρνουμε». Κάνοντας μια αναδρομή της πορείας έως σήμερα, ανέφερε για το lockdown: «Γενναία και επιβεβλημένη εισήγηση των επιστημόνων, απόφαση της πολιτείας αλλά, αφού τηρήθηκε, και απόφαση όλων μας. (…) Αντέξαμε όλοι μαζί σε αυτή την πρώτη φάση περιορίσαμε τη μετάδοση του ιού».

Για τη στάση που τήρησε ο ίδιος, είπε πως «παρέμεινα μαθητής, παρά καθηγητής σε μια κατάσταση με συνεχείς αβεβαιότητες, τις οποίες κατά καιρούς σάς παρουσίασα» και πρόσθεσε: «Προσπάθησα επί τέσσερις μήνες να δίνω χρήσιμες πληροφορίες. Να απαντώ σε ερωτήματα και κάποιες φορές να εμψυχώνω από τη δική μου πλευρά μια κοινωνία που αγωνιούσε. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη. Η αβεβαιότητα, η εντιμότητα του να πει κανείς δεν γνωρίζω».

Καταλήγοντας ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «σε αυτόν τον αγώνα δρόμου ως επιστήμονας και ως επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα παραμείνουμε κοντά σας. Θα βοηθήσω και τις επόμενες εβδομάδες, το υπουργείο και την επιτροπή σε θέματα που σχετίζονται με τον νέο ιό και σταδιακά θα ασχοληθώ κι εγώ με τους αγαπημένους μου ασθενείς, τους φοιτητές μου».

«Αν μας ξαναδείτε σε καθημερινή ενημέρωση, σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά», τόνισε και ο εμφανώς συγκινημένος κ. Χαρδαλιάς.

Οι κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς παρουσίασαν αποδείξεις για την επιτυχία όλων μας. Σε μελέτη αντισωμάτων από 3.400 δείγματα εθελοντών αιμοδοτών που πραγματοποιεί το ΕΚΕΑ, βρέθηκαν θετικά μόλις 24 (0,7%). Σε μελέτη εναπομεινάντων ορών, σε 2.569 δείγματα που ελέγχθηκαν βρέθηκαν 9 θετικά (0,35%). Στην Ελλάδα έως χθες είχαν καταγραφεί 173 θάνατοι λόγω του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, εάν δεν είχαν ληφθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα και μειωθεί οι επαφές του πληθυσμού μόνο κατά 10% ή 20%, θα μετρούσαμε 13.685 θανάτους ή 7.015 θανάτους αντίστοιχα.

Χθες, ο καθηγητής κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2. Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται σε 2.892.